bika
PEF
bika
Weekinews
Αλγόριθμός στην μάχη κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών
 Αλγόριθμός στην μάχη κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών
Στην υλοποίηση μιας δράσης, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και την ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της προσπάθειας μείωσης της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών προχωράει ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Η δράση έχει τίτλο «Αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: ο καθοριστικός ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού».
 
Ο ΦΣΘ,  συνέταξε σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και το διευθυντή της, καθηγητή Απόστολο Χατζητόλιο κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
 
Πρόκειται για έναν αλγόριθμο κατάταξης των περιστατικών ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση επιπλοκών, ενώ η κατηγοριοποίηση θα ξεκινά από την παρακολούθηση και την συμπτωματική αντιμετώπιση των ελαφρών περιστατικών στο φαρμακείο έως την υποχρεωτική παραπομπή σε γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των περιστατικών αποσυμφορώντας τις δημόσιες δομές, αλλά και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία μέσω της έγκαιρης παραπομπής σε ιατρό.
 
«Στόχος της δράσης μας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν βοήθεια στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και με αυτόν τον τρόπο να ελαττώσουμε τη χρήση τους. Παράλληλα να τους προτείνουμε λύσεις που πραγματικά θα τους ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Για το σκοπό αυτό οι φαρμακοποιοί θα εκπαιδευτούν παρακολουθώντας σχετικά ενημερωτικά σεμινάρια και θα εφοδιαστούν με ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται στο κοινό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
 
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την ενημερωτική-εκπαιδευτική ομιλία με θέμα «Η φαρμακευτική φροντίδα των λοιμώξεων του αναπνευστικού: κριτήρια παραπομπής στο γιατρό, αντιμετώπιση στο φαρμακείο και στοιχεία ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών».
 
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Καλαμαριά). Ομιλητής θα είναι ο κλινικός φαρμακοποιός MSc Διαμαντής Κλημεντίδης.
 
«Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση των πολυανθεκτικών βακτηρίων, κυρίως σε κινολόνες και 3ης γενιάς κεφαλοσπορίνες, κάτι που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπολογίζεται ότι έως το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα αποδίδονται  σε λοιμώξεις πολυανθεκτικών βακτηρίων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν αρχίσει εθνικές εκστρατείες για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει: «ο ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι καθοριστικός. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον πιο εύκολα προσβάσιμο επαγγελματία υγείας, γεγονός που τον τοποθετεί στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για θέματα υγείας. Η επιτυχία μιας τέτοιας καμπάνιας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των υγειονομικών και της πολιτείας. Ο ΦΣΘ ξεκινά αυτή την προσπάθεια και θα την συνεχίσει μέχρι να καταγράψουμε απτά αποτελέσματα».
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ειδήσεις
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:27
Μειώθηκε κατά 355.000 κατοίκους ο ελληνικός πληθυσμός από το 2008-2017
16:18
Πιο κοφτερό το μυαλό και η μνήμη των ηλικιωμένων που ασκούνται
15:36
Πλαστική Χειρουργική: Οι 3 πιο δημοφιλείς τάσεις του 2019
15:27
Στυτική δυσλειτουργία: Πως μπορεί να βοηθήσει η σύντροφος
14:47
Το εορταστικό «Food Drive» της ΠΕΦ απόδειξη αγάπης για το «Μαζί για το Παιδί»
14:27
Οκτώ φυσικοθεραπείες ανά μήνα εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ για την πολλαπλή σκλήρυνση
13:47
Το Ζάππειο γεμίζει ομορφιά
13:39
Νέα πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης μαστού με προθωρακική τοποθέτηση ενθέματος
13:12
Euroson School: Συνέδριο για τις εξελίξεις στους υπέρηχους και την ελαστογραφία
14:05
Αιτία πονοκεφάλων το στραβό ρινικό διάφραγμα
13:50
Ηλεκτρονικό τσιγάρο και διακοπή καπνίσματος : Τι δείχνει η πρώτη ελληνική μελέτη
19:48
Επιστημονική ημερίδα για την «Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση των Ινομυωμάτων της Μήτρας»
15:31
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει έγκαιρα τα ψυχολογικά συμπτώματα των καρκινοπαθών
14:27
Οι άνω των 30 κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν ψυχαναγκασμούς
14:08
Η 1η εγκυμοσύνη με μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα είναι γεγονός
bika
bika