bika
PEF
bika
Weekinews
Αλγόριθμός στην μάχη κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών
 Αλγόριθμός στην μάχη κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών
Στην υλοποίηση μιας δράσης, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και την ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της προσπάθειας μείωσης της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών προχωράει ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Η δράση έχει τίτλο «Αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: ο καθοριστικός ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού».
 
Ο ΦΣΘ,  συνέταξε σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και το διευθυντή της, καθηγητή Απόστολο Χατζητόλιο κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
 
Πρόκειται για έναν αλγόριθμο κατάταξης των περιστατικών ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση επιπλοκών, ενώ η κατηγοριοποίηση θα ξεκινά από την παρακολούθηση και την συμπτωματική αντιμετώπιση των ελαφρών περιστατικών στο φαρμακείο έως την υποχρεωτική παραπομπή σε γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των περιστατικών αποσυμφορώντας τις δημόσιες δομές, αλλά και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία μέσω της έγκαιρης παραπομπής σε ιατρό.
 
«Στόχος της δράσης μας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν βοήθεια στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και με αυτόν τον τρόπο να ελαττώσουμε τη χρήση τους. Παράλληλα να τους προτείνουμε λύσεις που πραγματικά θα τους ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Για το σκοπό αυτό οι φαρμακοποιοί θα εκπαιδευτούν παρακολουθώντας σχετικά ενημερωτικά σεμινάρια και θα εφοδιαστούν με ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται στο κοινό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
 
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την ενημερωτική-εκπαιδευτική ομιλία με θέμα «Η φαρμακευτική φροντίδα των λοιμώξεων του αναπνευστικού: κριτήρια παραπομπής στο γιατρό, αντιμετώπιση στο φαρμακείο και στοιχεία ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών».
 
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Καλαμαριά). Ομιλητής θα είναι ο κλινικός φαρμακοποιός MSc Διαμαντής Κλημεντίδης.
 
«Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση των πολυανθεκτικών βακτηρίων, κυρίως σε κινολόνες και 3ης γενιάς κεφαλοσπορίνες, κάτι που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπολογίζεται ότι έως το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα αποδίδονται  σε λοιμώξεις πολυανθεκτικών βακτηρίων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν αρχίσει εθνικές εκστρατείες για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει: «ο ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι καθοριστικός. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον πιο εύκολα προσβάσιμο επαγγελματία υγείας, γεγονός που τον τοποθετεί στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για θέματα υγείας. Η επιτυχία μιας τέτοιας καμπάνιας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των υγειονομικών και της πολιτείας. Ο ΦΣΘ ξεκινά αυτή την προσπάθεια και θα την συνεχίσει μέχρι να καταγράψουμε απτά αποτελέσματα».
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ειδήσεις
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18:53
Στα μωβ «ντύθηκε» το Πανεπιστήμιο Αθηνών
18:42
Ελληνοκινεζική «συμμαχία» με επίκεντρο την ανδρολογία
18:31
Νέα ανησυχητική μόδα απ’ την Αμερική: Η... αυτοσχέδια οδοντιατρική!
08:15
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Ένα βήμα πιο κοντά στη μητρότητα με PRP
08:00
Αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα
07:00
Πότε είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία και γιατί
07:00
Πρεσβυωπία : Η «νόσος» που αφορά όλους τους ενήλικες μετά τα 40
00:10
Πρωτοποριακή μέθοδος λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας
00:04
Ενημέρωση για την πρόληψη του διαβήτη με τη δράση See it. Slow it. Stop it.
23:56
Νέο «καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών
03:20
Η οικογένεια στο επίκεντρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη
03:11
Πότε χρειάζεται θεραπεία η ακμή στους άνδρες
03:04
Κολικός νεφρού: Ένα ύπουλο σύμπτωμα που απειλεί την υγεία
02:56
H DEMO παρούσα στον 36ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας
14:04
Το ρόδι σύμμαχος στην ενδυνάμωση της μνήμης
bika
bika