bika
DEMO
bika
Weekinews
Νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση της ορμόνης του stress με τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση της ορμόνης του stress με τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Ίσως ήρθε ο καιρός οι θεραπείες υποκατάστασης της κορτιζόλης να χορηγούνται με τέτοιο τρόπο που να μιμείται το ρυθμό έκκρισης της ορμόνης σε υγιή άτομα. Αυτός ο ρυθμός, που ονομάζεται ουλτράδιος, συνιστά από ένα σημαντικό βιολογικό μύνημα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και επηρεάζει τις νευρωνικές λειτουργίες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του συναισθήματος, της μνήμης εργασίας και της ποιότητας του ύπνου. Αυτό είναι το εντυπωσιακό εύρημα μιας νέας έρευνας που έγινε υπό την καθοδήγηση των επιστημόνων των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Stafford Lightman, με κύριο ερευνητή τον Έλληνα ιατρό και νευροεπιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνο Γ. Καλαφατάκη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 09/04/2018 στo κορυφαίο περιοδικό PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).
 
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας υποκατάστασης με υδροκορτιζόνη (κορτιζόλη) και ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση του τρόπου εμπλοκής της κορτιζόλης σε μία σειρά νευροψυχιατρικών νοσημάτων, στη βελτίωση της θεραπευτικής νοσημάτων που βασίζονται σε κορτιζονούχα σκευάσματα, ιδιαίτερα της ποιότητας ζωής ασθενών με νόσο Addison, ενώ ενθαρρύνουν την περεταίρω ανάπτυξη του κλάδου της χρονοβιολογίας και χρονοθεραπευτικής. 
 
Η κορτιζόλη (βασικός εκπρόσωπος ομάδας ορμονών που ονομάζονται κορτικοστεροειδή) είναι ένα βασικό μόριο για τη διατήρηση της ζωής στον άνθρωπο. Ρυθμίζει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών από το μεταβολισμό και τις ανοσολογικές αντιδράσεις μέχρι την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνημονική λειτουργία και τη ρύθμιση του συναισθήματος, βοηθώντας το σώμα να ανταποκριθεί στο stress. Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με κόπωση, μυϊκή αδυναμία, επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.
 
Οι ασθενείς με ανεπάρκεια κορτιζόλης αναρρώνουν από τα βαριά συμπτώματά της νόσου με καθημερινή θεραπεία υποκατάστασης της ορμόνης. Ωστόσο, τα σημερινά θεραπευτικά σχήματα, που βασίζονται στην από του στόματος χορήγηση κορτικοστεροειδών, συνδέονται με κακή ποιότητα ζωής λόγω διαταραχών στις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, τη διάθεση, τον ύπνο και την ανοσοαπόκριση.

Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης, η κορτιζόλη εκκρίνεται σε παλμούς πολλές φορές το 24ωρο (ουλτράδιος ρυθμός). Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 15 άνδρες εθελοντές μεταξύ 20 και 33 ετών. Οι συμμετέχοντες, στους οποίους είχε φαρμακολογικά ανασταλεί η ενδογενής έκκριση κορτιζόλης, έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης είτε μέσω μίας αντλίας παλμικής υποδόριας έγχυσης της ορμόνης (που αναπαρήγαγε τις κανονικές συχνότητες των υγιών ανθρώπων), είτε έλαβαν την ίδια ημερήσια ποσότητα κορτιζόλης με τρόπο που δεν αναπαρήγαγε τη συχνότητα των φυσιολογικών παλμών (είτε μέσω χαπιών είτε μέσω συνεχούς υποδόριας έγχυσης). Στη συνέχεια η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση που είχαν οι 3 αυτοί τρόποι ορμονικής υποκατάστασης στη μνήμη των συμμετεχόντων, την ποιότητα του ύπνου, τη συναισθηματική ανταπόκριση και την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η απουσία του φυσιολογικού ουλτράδιου ρυθμού συνδέθηκε με εξασθένηση της μνήμης εργασίας, χειρότερη ποιότητα ύπνου και διάθεση. Από την άλλη, η παρουσία του φυσιολογικού ουλτράδιου ρυθμού συσχετίστηκε με καλύτερη ανταπόκριση του εγκεφάλου σε συναισθηματικά ερεθίσματα, και με την κινητοποίηση ενδογενών αντικαταθληπτικών μηχανισμών.  

Ο Stafford L. Lightman, Καθηγητής και Ειδικός Nευροενδοκρινολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε ότι «η φαρμακευτική βιομηχανία επενδύει τεράστια ποσά για την ανακάλυψη νέων ισχυρότερων φαρμάκων. Ωστόσο, τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι πέραν της αναζήτησης νέων φαρμάκων, είναι μάλλον τώρα η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πώς θα βελτιώσουμε τη χορήγηση ήδη υπαρχόντων, όπως της κορτικοστεροειδών. Η έρευνά μας θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη βελτίωση της θεραπείας υποκατάστασης της κορτιζόλης αλλά και στην περεταίρω κατανόηση του τρόπου επίδρασης των γλυκοκορτικοειδών στο stress και στα νευροψυχιατρικά νοσήματα».

Η Katherine White, Πρόεδρος της Ομάδας Αυτοβοήθειας Ασθενών με Νόσο Addison (Φιλανθρωπική Οργάνωση για τους ασθενείς με επινεφριδιακά νοσήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία), δήλωσε πως «αυτή ήταν μια φιλόδοξη μελέτη και τα ευρήματά της προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη προοπτική για την ποιότητας ζωής που βιώνουν πολλοί επινεφριδιακοί ασθενείς. Τα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν από τη μελέτης αυτή υποδεικνύουν το εύλογο των χρονοβιολογικών προσεγγίσεων στη θεραπεία της ενδοκρινικής υποκατάστασης για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της ποιότητας του ύπνου των ασθενών με επινεφριδιακά νοσήματα».
 
Δείτε τη δημοσίευση:'Ultradian rhythmicity of plasma cortisol is necessary for normal emotional and cognitive responses in man' by Konstantinos Kalafatakis et al. Published in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America)
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.bris.ac.uk/news/2018/april/hormone-replacement-therapy.html
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ειδήσεις
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16:01
H ομάδα εθελοντισμού GENEROUS της GENESIS Pharma σε δράση ανάπλασης και δημιουργίας για τα παιδιά
14:52
Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά
14:09
Τα drones στην υπηρεσία της Γραμμής Ζωής-Silver Alert και της ΕΟΔΑ
10:00
Νόσος Peyronie: Ποια είναι η μόνη μη χειρουργική θεραπεία;
22:11
Διπολική διαταραχή: 4 μύθοι για την ασθένεια της Μαράια Κάρεϊ
22:03
Η μικροεπεμβατική τεχνική θυρεοειδούς χωρίς νυστέρι «κερδίζει» τους ασθενείς
21:52
Εαρινές αλλεργίες στα μάτια
21:58
Στην Ελλάδα η ηλεκτρονική κοινότητα Hello Haemophilia
20:43
ΚΕΕΛΠΝΟ: Παρουσίαση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας για το 2018
19:29
ΕΚΕ: Δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστους
17:43
ΠΙΣ: Συνάντηση του Ελληνικού Οικοσυστήματος Ψηφιακής Υγείας
16:25
Νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση της ορμόνης του stress με τον ανθρώπινο εγκέφαλο
15:42
Ανακούφιση από την αλλεργική ρινίτιδα προσφέρει ο συνδυασμός ρινοπλαστικής και ανοσοθεραπείας
15:02
Η βαριατρική επέμβαση διορθώνει και την υπέρταση
10:59
Η μαγνητική μαστογραφία μπορεί να βάλει τέλος στις άσκοπες βιοψίες
bika
bika