bika
bika
Weekinews
Γιατροί του Κόσμου: Πρωτοβάθμια περίθαλψη για πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες
Γιατροί του Κόσμου: Πρωτοβάθμια περίθαλψη για πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες
Την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε περισσότερους από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες μέσω κινητών ιατρικών μονάδων στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, τις Σέρρες και τα Οινόφυτα, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2017), ανακοινώνουν από κοινού, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, και οι Γιατροί του Κόσμου  (ΓτΚ).

Από το Σεπτέμβριο του 2017, οι ιατρικές ομάδες έχουν διεξάγει 3.400 ιατρικές συνεδρίες -σχεδόν 80 ημερησίως- στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Οι συνεδρίες αφορούν σε εξετάσεις, διαγνώσεις, συνταγογραφήσεις και παραπομπές σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, εξηγεί ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτός δομών φιλοξενίας.

«Η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι απαραίτητη. Η βελτίωση της υγείας των μεταναστών και προσφύγων είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», είπε ο κ. Rocco.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους ΓτΚ στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην υγεία και να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Ο ΔΟΜ και οι ΓτΚ συνεργάζονται επίσης στενά για την ομαλή μετάβαση και παράδοση των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική κυβέρνηση το 2018 και χαιρετίζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Χρήστος Δημόπουλος, Υπεύθυνος προγραμμάτων προστασίας και ένταξης στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας.

«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες προετοιμάζοντας παράλληλα την παράδοση της περίθαλψής τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Οι ιατρικές μονάδες αποτελούνται από γενικούς παθολόγους, παιδιάτρους, οδοντιάτρους, νοσοκόμες, διερμηνείς και οδηγούς οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, στις δομές φιλοξενίας σε Θερμοπύλες, Σέρρες και Οινόφυτα (η οποία έκλεισε στις 3 Νοεμβρίου).

Οι μονάδες πραγματοποιούν ιατρικές συνεδρίες και παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη για ιατρικά θέματα, όπως ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα και τραυματισμούς. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό συνταγογραφεί φάρμακα και παρακολουθεί άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα υγείας.

Οι ασθενείς που χρειάζονται δευτεροβάθμια περίθαλψη, παραπέμπονται από τις ιατρικές μονάδες των ΓτΚ σε νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται επίσης και η μεταφορά και συνοδεία τους, όπου είναι δυνατόν.

«Η ιατρική περίθαλψη είναι ουσιώδης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, όπως είναι για κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τους εταίρους της στην παροχή πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών», είπε ο Ευάγγελος Πετράτος, ειδικός περί ανθρωπιστικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και την καλή συνεργασία των εταίρων μας και των ελληνικών υγειονομικών αρχών», είπε.

Το κοινό πρόγραμμα ΔΟΜ - ΓτΚ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ειδήσεις
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17:56
Ημερίδα: «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων – GDPR στο χώρο της Υγείας»
17:48
Εξωσωματική: Εξίσου αποτελεσματική η εμφύτευση φρέσκων ή κατεψυγμένων εμβρύων
17:33
Ημερίδα για τις πολυνευροπάθειες από το Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών
20:56
H Demo στηρίζει τους νέους επιστήμονες
17:44
ΕΛΕΑΝΑ :Εκπαιδεύει τους ρευματοπαθείς για να είναι ανταγωνιστικοί σε θέματα εργασίας
17:21
Τι αποκαλύπτει το δέρμα του προσώπου για την υγεία
17:08
Ορμονική υποκατάσταση: Πως βοηθάει στην υπογονιμότητα
19:14
Επιστημονική συνάντηση επαγγελματιών υγείας για την ιλαρά στη Θεσσαλονίκη
14:24
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να έχετε καλή στοματική υγεία
13:47
Περιεδρική νόσος του Crohn: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
13:39
Δεν επαρκεί το PAP Test για διάγνωση όλων των προβλημάτων
22:48
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο
15:59
Συνέδριο ΣΦΕΕ: Δίκαιο και δεοντολογία του φαρμάκου
14:00
3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ 2018: Δωρεάν ενημέρωση και φροντίδα υγείας για όλη την οικογένεια
12:55
«ΚΕΦΙ» Αθηνών : Ημερίδα για τον γυναικολογικό καρκίνο και μεταστατικό καρκίνο μαστού
bika
bika