bika
PEF
bika
Weekinews
Γιατροί του Κόσμου: Πρωτοβάθμια περίθαλψη για πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες
Γιατροί του Κόσμου: Πρωτοβάθμια περίθαλψη για πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες
Την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε περισσότερους από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες μέσω κινητών ιατρικών μονάδων στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, τις Σέρρες και τα Οινόφυτα, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2017), ανακοινώνουν από κοινού, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, και οι Γιατροί του Κόσμου  (ΓτΚ).

Από το Σεπτέμβριο του 2017, οι ιατρικές ομάδες έχουν διεξάγει 3.400 ιατρικές συνεδρίες -σχεδόν 80 ημερησίως- στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Οι συνεδρίες αφορούν σε εξετάσεις, διαγνώσεις, συνταγογραφήσεις και παραπομπές σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, εξηγεί ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτός δομών φιλοξενίας.

«Η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι απαραίτητη. Η βελτίωση της υγείας των μεταναστών και προσφύγων είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», είπε ο κ. Rocco.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους ΓτΚ στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην υγεία και να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Ο ΔΟΜ και οι ΓτΚ συνεργάζονται επίσης στενά για την ομαλή μετάβαση και παράδοση των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική κυβέρνηση το 2018 και χαιρετίζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Χρήστος Δημόπουλος, Υπεύθυνος προγραμμάτων προστασίας και ένταξης στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας.

«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες προετοιμάζοντας παράλληλα την παράδοση της περίθαλψής τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Οι ιατρικές μονάδες αποτελούνται από γενικούς παθολόγους, παιδιάτρους, οδοντιάτρους, νοσοκόμες, διερμηνείς και οδηγούς οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, στις δομές φιλοξενίας σε Θερμοπύλες, Σέρρες και Οινόφυτα (η οποία έκλεισε στις 3 Νοεμβρίου).

Οι μονάδες πραγματοποιούν ιατρικές συνεδρίες και παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη για ιατρικά θέματα, όπως ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα και τραυματισμούς. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό συνταγογραφεί φάρμακα και παρακολουθεί άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα υγείας.

Οι ασθενείς που χρειάζονται δευτεροβάθμια περίθαλψη, παραπέμπονται από τις ιατρικές μονάδες των ΓτΚ σε νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται επίσης και η μεταφορά και συνοδεία τους, όπου είναι δυνατόν.

«Η ιατρική περίθαλψη είναι ουσιώδης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, όπως είναι για κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τους εταίρους της στην παροχή πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών», είπε ο Ευάγγελος Πετράτος, ειδικός περί ανθρωπιστικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και την καλή συνεργασία των εταίρων μας και των ελληνικών υγειονομικών αρχών», είπε.

Το κοινό πρόγραμμα ΔΟΜ - ΓτΚ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ειδήσεις
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Alzheimerathens
bika
KETHEA
bika
Roche
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07:34
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
19:42
Ρευματικά νοσήματα:Εκδήλωση για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου
14:22
Βιωματικές συναντήσεις για τη διαχείριση φοβίας, άγχους, θυμού και θλίψης
13:49
Οι Έλληνες αγνοούν τα ρευματικά νοσήματα, καθώς και τον ρευματολόγο
22:38
Τι κινδύνους κρύβουν οι ανωμαλίες στο ουροποιητικό σύστημα
18:49
Οι Roche Hellas & Roche Diagnostics Hellas συμμετέχουν στην «Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά 2018»
18:38
Πρόγραμμα στοματικής υγείας για τους ασθενείς με καρκίνο από τον ΟΣΠ
15:49
Διαφραγματοκήλη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
14:36
Δράσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
20:52
Οι Uni-pharma & InterMed έστειλαν ισχυρό μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού
20:23
H GENESIS Pharma στηρίζει το έργο του «Άλμα Ζωής» με αφετηρία το 10ο Greece Race for the Cure®
20:17
Εγκαινιάστηκε η ΜΑΦ του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»
19:56
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία τη Τετάρτη
14:55
«Μαζί και στο Σπίτι»: Δωρεάν κατ’ οίκον υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς
08:00
«Μίλια Ζωής»: Ένα πρόγραμμα φροντίδας για τους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα
bika
bika