bika
PEF
bika
Weekinews
Τι αλλάζει στη τιμολόγηση φαρμάκων
Τι αλλάζει στη τιμολόγηση φαρμάκων
Το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης το μεσημέρι της Δευτέρας.
 
Τα νέα μέτρα που συζητήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς αναμένεται   να δοθούν την Τρίτη στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης.
 
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να νομοθετηθούν  μέχρι το τέλος του 2018 οι νέες ρυθμίσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων ώστε το 2019 η ανατιμολόγηση να γίνει με βάσει τα   νέα μέτρα.
 
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με τη πρόταση που παρουσίασε ο κ. Ξανθός η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνεται μία φορά το χρόνο αντί για δύο που ισχύει σήμερα.  Ενώ τα νέα φάρμακα θα συνεχίσουν να τιμολογούνται 4 φορές το χρόνο.
 
Για τα on patent (εντός προστασίας πατέντας)  και για τα off-patent (εκτός προστασίας πατέντας) θα τιμολογούνται βάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.
 
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, στο σύστημα τιμολόγησης θα ισχύσει η σημερινή διαδικασία, με τη δικλείδα του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ αλλά θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent) αντί του 50% έπαιρναν μέχρι τώρα.
 
Αυξήσεις και μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων
Η εφαρμογή  του νέου συστήματος τιμολόγησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση   της τιμής  αρκετών πρωτότυπων και  off patent φαρμάκων.
 
Συγκεκριμένα τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή μεγαλύτερη από τον μέσο όρο  των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να φτάσει ίση με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών.
 
Τα φάρμακα τώρα που έχουν τιμή κάτω από τη  χαμηλότερη τιμή της  Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
 
 
Χαμηλότερο τέλος εισόδου στα νέα καινοτόμα φάρμακα
Το τέλος εισαγωγής νέου καινοτόμου φαρμάκου που είναι 25% θα αντικατασταθεί με ένα κλιμακωτό πενταετές rebate. To πρώτο χρόνο θα είναι 5%, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο και 1% τον πέμπτο και από τον έκτο χρόνο και μετά θα πάψει να ισχύει.

Clawback
Σε ότι αφορά ποσό υποχρεωτικής επιστροφής υπερβάσεων στον κλειστό προϋπολογισμό (clawback), θα διαμορφωθεί στο 75% επί της υπέρβασης και  25% για την ανάπτυξη κάθε εταιρείας στην αγορά . Από το clawback  αυτό, εξαιρούνται τα εμβόλια, τα φάρμακα που μπαίνουν σε διαπραγμάτευση και τα καινούρια γενόσημα, επί διετία.

Τι λένε οι φαρμακευτικές
Το clawback παραμένει το «κόκκινο πανί» για τις πολυεθνικές και τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρίες αφού κάθε χρόνο βλέπουν ότι αυξάνεται.

Ενδεικτικά η υπέρβαση στο νοσοκομειακό «κλειστό» προϋπολογισμός για τα φάρμακα το 2018 εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι θα  φτάσει τα 360εκατ. ευρώ (από 530 εκατ. ευρώ, στα 890εκατ.). 

Οι πολυεθνικές μάλιστα κάνουν λόγω για αντιφατική πολιτική από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με την  επιβολή 25% υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με βάσει την ανάπτυξη της εταιρείας. Διότι στην ουσία «τιμωρεί τις εταιρείες που έχουν ανάπτυξη» λένε στελέχη των πολυεθνικών την ίδια στιγμή που τους καλούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία  ζητά  δικαιότερη κατανομή του clawback σε ευθεία αναλογία με την αύξηση δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί αλλά σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου και  ξεχωριστό budget για γενόσημα και off patent.
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19:53
Ο ΕΜΑ επανεξετάζει τα αντιβιοτικά με φωσφομυκίνη
18:54
Νέο ΔΣ στο PhRMA Innovation Forum και ένταξη νέων μελών
13:54
Καλά νέα από τη θεραπεία CAR - T για τους αιματολογικούς καρκίνους
13:33
Νέα δεδομένα για θεραπεία για το ανθεκτικό λέμφωμα
19:45
ΕΟΦ:Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
21:31
ΣΦΕΕ: Οι αλλαγές στο clawback τιμωρούν την ανάπτυξη
16:09
Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα
14:13
Στην τελική ευθεία η τροπολογία για την αναθεώρηση στις τιμές των φαρμάκων
15:52
Κυστική ίνωση: Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία
13:44
Ψωρίαση: Εφικτή η πλήρης κάθαρση του δέρματος με νέα βιολογική θεραπεία
21:39
Τι αλλάζει στη τιμολόγηση φαρμάκων
19:00
ΠΦΣ: Κοινό υγειονομικό μέτωπο κατά τη πώληση βιταμινών στα γυμναστήρια
16:19
Έρχονται αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
16:22
«Όχι» λένε οι φαρμακοποιοί στη πώληση βιταμινών από τα γυμναστήρια
10:03
Καλά νέα για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου
bika
bika