bika
PEF
bika
Weekinews
Έρχονται αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
Έρχονται αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
Τα νέα μέτρα στο τομέα του φαρμάκου αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας   Ανδρέας Ξανθός στην συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο-«σκούπα» για την υγεία, που ετοιμάζεται, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
 
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων συγκεκριμένα για να δοθεί τιμή σε ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή από τις τρεις φθηνότερες της Ευρώπης όπως γινόταν μέχρι τώρα , αλλά η μέση τιμή των δύο φθηνότερων στην Ευρωζώνη ή την χαμηλότερη τιμή.
 
Η εφαρμογή  του νέου συστήματος τιμολόγησης στα καινοτόμα  φάρμακα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αρκετών πρωτότυπων φαρμάκων.  Το μέτρο αυτό ικανοποιεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς μέχρι σήμερα οι χαμηλές τιμές της χώρας μας επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων σε περισσότερες από 30 χώρες το εξωτερικού.
 
Μάλιστα στην παρούσα φάση οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι η Ελλάδα θα περιληφθεί μεταξύ των 14 χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων στις ΗΠΑ, οπότε το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι πολυεθνικές εταιρίες που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα, είναι αυτά να πάρουν μια   πολύ χαμηλή τιμή στην Ελλάδα που αυτόματα θα «ρίξει» και τη τιμή στις  ΗΠΑ. 
 
Όσον αφορά τους  το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το θέμα δεν θα προχωρήσει.
 
Γενόσημα
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, το σύστημα τιμολόγησης λέγεται ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία της τιμής τους και , θα ισχύσει η σημερινή διαδικασία, με τη δικλείδα του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ, ενώ , εξετάζεται να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αλλά το 65%.
 
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η εγχώρια αγορά αποτελεί σημαντικό μέγεθος, παρότι οι περισσότερες έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ξένες αγορές. Το θέμα της μείωσης των τιμών των γενοσήμων στη χώρα μας, την περίοδο των μνημονίων, έχει τεθεί πολλές φορές απλό  την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ιδίως σε συσχετισμό με τη μικρή διείσδυση τους στην ελληνική  αγορά αφού όλες οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν αποτύχει.
 
Clawback rebate
Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς όμως θεωρείται βέβαιο ότι η νέα τιμολόγηση θα αυξήσει εκτός από τις τιμές των φαρμάκων και τα ποσά του clawback που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στο κράτος, λόγω υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
 
Ενδεικτικό είναι πως ο νοσοκομειακός «κλειστός» προϋπολογισμός για φάρμακα αναμένεται φέτος να ξεπεραστεί κατά 40% (από 530 εκατ. ευρώ, στα 750 εκατ.) ανεβάζοντας το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας από rebate και clawback   στο 1,4 δις ευρώ. 

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19:53
Ο ΕΜΑ επανεξετάζει τα αντιβιοτικά με φωσφομυκίνη
18:54
Νέο ΔΣ στο PhRMA Innovation Forum και ένταξη νέων μελών
13:54
Καλά νέα από τη θεραπεία CAR - T για τους αιματολογικούς καρκίνους
13:33
Νέα δεδομένα για θεραπεία για το ανθεκτικό λέμφωμα
19:45
ΕΟΦ:Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
21:31
ΣΦΕΕ: Οι αλλαγές στο clawback τιμωρούν την ανάπτυξη
16:09
Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα
14:13
Στην τελική ευθεία η τροπολογία για την αναθεώρηση στις τιμές των φαρμάκων
15:52
Κυστική ίνωση: Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία
13:44
Ψωρίαση: Εφικτή η πλήρης κάθαρση του δέρματος με νέα βιολογική θεραπεία
21:39
Τι αλλάζει στη τιμολόγηση φαρμάκων
19:00
ΠΦΣ: Κοινό υγειονομικό μέτωπο κατά τη πώληση βιταμινών στα γυμναστήρια
16:19
Έρχονται αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
16:22
«Όχι» λένε οι φαρμακοποιοί στη πώληση βιταμινών από τα γυμναστήρια
10:03
Καλά νέα για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου
bika
bika