bika
PEF
bika
Weekinews
Φάρμακα έως 3.000 ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Φάρμακα έως 3.000 ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ φάρμακα έως 3.000 ευρώ από ιδιωτικά φαρμακεία ορίζεται στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ήδη έχει αρχίσει να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου.
 
Ο νέος ΕΚΠΥ  αντικαθιστά εκείνον που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο. Πρακτικά είναι ένας κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει τις παροχές υγείας σε είδος, η έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης τους, ενώ  και προσδιορίζει τους δικαιούχους των παροχών αυτών, καθώς και τον τρόπο αποζημίωσης της σχετικής δαπάνης.
 
Στο νέο αυτό κανονισμό δίνεται πλέον η δυνατότητα τα ιδιωτικά φαρμακεία να διαθέτουν φάρμακα έως 3.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να προμηθεύουν τους ασφαλισμένους με  φάρμακα έως 1.000ευρώ.
 
Η αλλαγή αυτή είναι θετική για τους ασφαλισμένους διότι περιορίζει τη ταλαιπωρία των ασθενών που τα  φάρμακα άνω των 1.000ευρώ έπρεπε να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
 
Παράλληλα το μέτρο θεωρείται θετικό και για τους φαρμακοποιούς που προσδοκούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν το τζίρο τους.
 
Όσον αφορά τα φάρμακα άνω των 3.000 ευρώ στο άρθρο 8, παρ. 2 αναφέρεται ότι «τα φάρμακα με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ ή όπως θα ορίζεται από την νομοθεσία κάθε φορά, δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων Νοσοκομείων».  
 
Επιπλέον ορίζεται ότι « ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων, πολύ υψηλού κόστους θεραπείας ή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις (ορφανά) από τα φαρμακεία του. Η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Οργανισμού γίνεται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου. Τα φάρμακα υψηλού κόστους που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ή τα αποζημιώνει σε μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, για λογαριασμό των δικαιούχων και απαιτούν προέγκριση, εγκρίνονται μέσω του Σ.Η.Π. του ν. 4512/2018 (Α' 5)».
 
Αναφορικά με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο κανονισμός αναφέρει (άρθρο 10) αναλυτικά τα νοσήματα που δικαιολογούν τη χορήγησή τους (π.χ. κοιλιοκάκη, διαταραχές του μεταβολισμού, αλλεργίες κτλ.). Οι πάσχοντες οφείλουν να έχουν αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη νόσο τους κατά ICD10 με συγκεκριμένες αναφορές (π.χ. ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, μηνιαία ποσότητα κάθε είδους.  Σχετικά με τη συμμετοχή αναφέρεται ότι «η συμμετοχή στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής ορίζεται σε 10% εκτός από τις κατηγορίες ασθενών περίπτωσης Α, παράγραφοι 3ε, 5, 6,7, 8, 9, και των ασθενών ΑμεΑ με αναπηρία 80% και άνω» .
 
Όσο για τους  πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, πρέπει να έχουν γνωμοδότηση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.), την αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση και τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν σκευάσματα ειδικής διατροφή.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται. Όσο για τα γαληνικά σκευάσματα, αυτά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, έπειτα από εισήγηση του ΔΣ του Οργανισμού και γνώμη του ΚΕΣΥ. Το ποσοστό συμμετοχής του ασθενή είναι 10% για όσες παθήσεις έχουν ενταχθεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ 25% για όσες παθήσεις είναι εκτός θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20:41
Όλη η νέα σύμβαση φαρμακοποιών –ΕΟΠΥΥ .Τι προβλέπει
19:56
Στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό
06:43
Οριακή και απειλητική η κατάσταση στην Ελλάδα για την φαρμακευτική καινοτομία
18:47
Αυξάνονται οι διαβητικοί στην Ελλάδα –Κρίσιμος ο ρόλος του φαρμακοποιού
07:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε συνδυαστική θεραπεία για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
08:00
Θετικά νέα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα
17:14
ESMO:Νέα στοιχεία για θεραπεία για το καρκίνο του προστάτη
15:30
Φάρμακα έως 3.000 ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία
03:48
Νέα θεραπευτική επιλογή στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα
02:05
ΠΕΦ: Κινδυνεύουν να κλείσουν 7 στις 10 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
13:54
ΕΕ: Ανοσοθεραπεία μπήκε σε θεραπεία 1ης γραμμής για το καρκίνου του πνεύμονα
00:24
Υπό δοκιμή φάρμακα υπόσχονται να εξαφανίσουν τις ημικρανίες
23:41
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα
15:41
ΠΦΣ: Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία
07:32
Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα
bika
bika