bika
PEF
bika
Weekinews
Φάρμακα έως 3.000 ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Φάρμακα έως 3.000 ευρώ θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ φάρμακα έως 3.000 ευρώ από ιδιωτικά φαρμακεία ορίζεται στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ήδη έχει αρχίσει να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου.
 
Ο νέος ΕΚΠΥ  αντικαθιστά εκείνον που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο. Πρακτικά είναι ένας κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει τις παροχές υγείας σε είδος, η έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης τους, ενώ  και προσδιορίζει τους δικαιούχους των παροχών αυτών, καθώς και τον τρόπο αποζημίωσης της σχετικής δαπάνης.
 
Στο νέο αυτό κανονισμό δίνεται πλέον η δυνατότητα τα ιδιωτικά φαρμακεία να διαθέτουν φάρμακα έως 3.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να προμηθεύουν τους ασφαλισμένους με  φάρμακα έως 1.000ευρώ.
 
Η αλλαγή αυτή είναι θετική για τους ασφαλισμένους διότι περιορίζει τη ταλαιπωρία των ασθενών που τα  φάρμακα άνω των 1.000ευρώ έπρεπε να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
 
Παράλληλα το μέτρο θεωρείται θετικό και για τους φαρμακοποιούς που προσδοκούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν το τζίρο τους.
 
Όσον αφορά τα φάρμακα άνω των 3.000 ευρώ στο άρθρο 8, παρ. 2 αναφέρεται ότι «τα φάρμακα με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ ή όπως θα ορίζεται από την νομοθεσία κάθε φορά, δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων Νοσοκομείων».  
 
Επιπλέον ορίζεται ότι « ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων, πολύ υψηλού κόστους θεραπείας ή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις (ορφανά) από τα φαρμακεία του. Η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Οργανισμού γίνεται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου. Τα φάρμακα υψηλού κόστους που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ή τα αποζημιώνει σε μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, για λογαριασμό των δικαιούχων και απαιτούν προέγκριση, εγκρίνονται μέσω του Σ.Η.Π. του ν. 4512/2018 (Α' 5)».
 
Αναφορικά με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο κανονισμός αναφέρει (άρθρο 10) αναλυτικά τα νοσήματα που δικαιολογούν τη χορήγησή τους (π.χ. κοιλιοκάκη, διαταραχές του μεταβολισμού, αλλεργίες κτλ.). Οι πάσχοντες οφείλουν να έχουν αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη νόσο τους κατά ICD10 με συγκεκριμένες αναφορές (π.χ. ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, μηνιαία ποσότητα κάθε είδους.  Σχετικά με τη συμμετοχή αναφέρεται ότι «η συμμετοχή στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής ορίζεται σε 10% εκτός από τις κατηγορίες ασθενών περίπτωσης Α, παράγραφοι 3ε, 5, 6,7, 8, 9, και των ασθενών ΑμεΑ με αναπηρία 80% και άνω» .
 
Όσο για τους  πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, πρέπει να έχουν γνωμοδότηση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.), την αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση και τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν σκευάσματα ειδικής διατροφή.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται. Όσο για τα γαληνικά σκευάσματα, αυτά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, έπειτα από εισήγηση του ΔΣ του Οργανισμού και γνώμη του ΚΕΣΥ. Το ποσοστό συμμετοχής του ασθενή είναι 10% για όσες παθήσεις έχουν ενταχθεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ 25% για όσες παθήσεις είναι εκτός θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:36
Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα που διακινούνται στο διαδίκτυο
19:37
«Καμπανάκι» ΕΟΦ για προϊόν για προβλήματα ακοής
15:13
ΠΕΦ: 200 εκατ. ευρώ η ζημία για το κράτος και τους ασθενείς από τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων
14:11
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη λόγω της κακοκαιρίας
13:39
ICAP: Χαμηλή η παραμένει η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα
14:49
Κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού στην υγεία των πολιτών
13:48
Θ. Τρύφων : Ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου
16:45
Αντίδραση του ΣΦΕΕ στις δηλώσεις Ξανθού για το φάρμακο
19:53
Ο ΕΜΑ επανεξετάζει τα αντιβιοτικά με φωσφομυκίνη
18:54
Νέο ΔΣ στο PhRMA Innovation Forum και ένταξη νέων μελών
13:54
Καλά νέα από τη θεραπεία CAR - T για τους αιματολογικούς καρκίνους
13:33
Νέα δεδομένα για θεραπεία για το ανθεκτικό λέμφωμα
19:45
ΕΟΦ:Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
21:31
ΣΦΕΕ: Οι αλλαγές στο clawback τιμωρούν την ανάπτυξη
16:09
Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα
bika
bika