bika
PEF
bika
Weekinews
Κοινό πλαίσιο αντίληψης στο χώρο της Υγείας απαιτεί η μεταμνημονιακή εποχή
Κοινό πλαίσιο αντίληψης στο χώρο της Υγείας απαιτεί η μεταμνημονιακή εποχή
Mε επιτυχία έκλεισε τις εργασίες του το 17ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, Δευτέρα και Τρίτη, 11 και 12 Ιουνίου.

Θέμα του συνεδρίου τη φετινή χρονιά ήταν "Η Υγεία στη Μετα-μνημόνιο εποχή" και όπως φάνηκε ήταν ένας επιτυχημένος τίτλος στη χρονική στιγμή που η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια και  έδωσε το έναυσμα για πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από χρόνια προβλήματα στο χώρο της υγείας, αλλά και για τις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια του μνημονίου.

Έδωσε αφορμή επίσης, για προβληματισμούς και τοποθετήσεις με κοινό τόπο την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη από τώρα για την επόμενη μέρα στο χώρο της Υγείας, με πολιτικές που θα ενθαρρύνουν ένα σταθερό περιβάλλον τόσο για τον ασθενή και τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες, όπως και για το επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν εταιρίες του χώρου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MEDTECH Europe. 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας και στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, Μάκης Παπαταξιάρχης. Το Συνέδριο τίμησαν με ομιλία τους επίσης ο Πρέσβης των Η.Π.Α. Geoffrey Pyatt και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος. 

Την ανάγκη διατύπωσης μιας νέας Εθνικής Υγειονομικής Πολιτικής τόνισε o κ.Παπαταξιάρχης στην εναρκτήρια ομιλία του, ενώ λόγο έκανε για έναν απαραίτητο συνδυασμό και συντονισμό βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών μαζί με μακροπρόθεσμους για πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. "Με ένα πιο αισιόδοξο ορίζοντα  που όλοι προσβλέπουμε για την Υγεία στη μετα-μνημονιακή εποχή, βρισκόμαστε στην αναζήτηση νέων ισορροπιών και στη συνεπαγόμενη ύπαρξη ενός εθνικού κοινωνικού συμβολαίου για την Υγεία, που η Καινοτομία μπορεί και δεσμεύεται να συμμετέχει, μέσα σε ένα υψηλό αξιακό πρότυπο όπου ο Έλληνας ασθενής θα έχει το βασικό πρόταγμα. Με δεδομένο ότι η Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο μηδενικού αθροίσματος και με κυρίαρχο μέλημα να μην απωλέσουν οι ασθενείς μια νέα τεχνολογική γενιά θεραπειών, θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να συνδράμουν ώστε το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της υγείας από 21 Αυγούστου και μετά, να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και ωριμότητα για τη νέα περίοδο και από μια νέα υγειονομική πολιτική, με προστιθέμενη επιχειρηματική-κοινωνική ομοιόσταση, συνοχή και αξιοπρέπεια", είπε ο κ. Παπαταξιάρχης.

“Ίσως σε κανένα άλλο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι περιοριστικές πολιτικές που επέβαλλαν τα Προγράμματα Προσαρμογής δεν είχαν τόσο δυσμενείς επιδράσεις όσο στον τομέα της Υγείας”, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι, πρόκειται ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο αφού δεν μιλάμε μόνο για τις οικονομικές συνέπειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις αλλά και αυτές που υφίστανται οι ασθενείς, οι πολίτες αυτής της χώρας που είδαν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας να υποβαθμίζεται και το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται. Χαρακτηριστικά και πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Αναστασόπουλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας, “για μια ακόμη φορά, ακόμη ένα Συνέδριο Healthworld, επιθυμούμε να συμβάλλουμε παραγωγικά στην δημιουργία ενός μοντέρνου, βιώσιμου και προβλέψιμου Συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και στην απαίτηση των επιχειρήσεων για ένα σταθερό δίκαιο και προβλέψιμο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε προς όφελος όλων." 

Για "πληγές που επουλώνονται" στο χώρο της Υγείας,  έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του, ενώ αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ελευθερία που δίνεται στη χάραξη πολιτικής Υγείας και Φαρμάκου ενώ σχετικά με επικείμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πρόσθεσε: "Προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία και με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20% των πολιτών." 

Με τη σειρά του, ο Ιωάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής των Εργασιών του Συνεδρίου είπε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, παρά το γεγονός ότι η τεχνική γνώση και το πλαίσιο εμπιστοσύνης υστερούν.

Συνέχισε λέγοντας ό,τι η φαρμακευτική και βιοϊατρική τεχνολογία προσθέτει διάρκεια και ποιότητα ζωής σε κρίσιμα νοσήματα και αποτρέπει βλάβες από σοβαρές παθήσεις. Όμως η τεχνολογία υγείας έχει υψηλό κόστος αλλά ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές τεχνολογίες στην ιατρική με υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Κατά συνέπεια το “στοίχημα” είναι η διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας να επιτυγχάνει το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με αποδοτική χρήση των πόρων. Το συνέδριο με ηλεκτρονική ψηφοφορία αναζήτησης, σύγκλισης και συναίνεσης έδειξε ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την κατανόηση των θεμάτων, να υπάρξει ευρύτερος και παραγωγικός διάλογος και να εισαχθούν σταθεροί και διαφανείς κανόνες. Συμπερασματικά στο συνέδριο αναδείχθηκε ότι η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής υγείας και πρέπει να εμπλακεί στην εισαγωγή, την τιμολόγηση, την αποζημίωση και την ασφαλιστική κάλυψη των φαρμάκων και των τεχνολογιών στην ιατρική περίθαλψη.

Τη φράση “too good to be true” χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λιαγκόρβας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην Κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας, αναφερόμενος σε όσα περιγράφονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ενδιαφέρον επίσης είχε το σημείο της ομιλίας του κ. Λιαγκόρβα που αναφέρθηκε στο  δείκτη Ψυχικής Υγείας ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά μέσα στη κρίση . “Είναι αλήθεια ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο φτωχότερος πληθυσμός και τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχικό νόσημα αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς οι συνθήκες φτώχειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχική υγεία, αλλά και οι ψυχικά ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν στη φτώχεια εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν”. 

“Είναι οι άνθρωποι που βιώνουν το πρόβλημα και μόνο αν λάβουμε σοβαρά υπόψη την ουσία των προτάσεών τους θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις καινοτόμες, βιώσιμες, λύσεις που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Αν, λοιπόν, θέλουμε να ανοίξουμε για τα καλά το διάλογο γύρω από τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, δεν αρκεί να πούμε απλά ότι θέλουμε να συμμετέχουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι ουσιαστική και θα μας πάει όλους ένα βήμα μπροστά”, είπε ο πρώην Πρόεδρος ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie  Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας στην ενότητα “Διασφαλίζοντας την Ενεργό Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων”. “Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τους ασθενείς ως το “αμορτισέρ” του συστήματος, ως έναν μηχανισμό που θα απορροφά τους κραδασμούς και τις εντάσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς μεταξύ του κράτους και της βιομηχανίας. Οι ασθενείς για εμάς δεν είναι ούτε μηχανισμός εξισορρόπησης, ούτε ειρηνοποιοί, ούτε ασπίδες προστασίας των επιχειρήσεών μας όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε. Αυτό που εμείς πιστεύουμε, είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως “καταλύτης” κάθε διαδικασίας”, πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης.
 
Ο ασθενής στο κέντρο αποφάσεων και σχεδιασμών στην μεταμνημονιακή εποχή

 Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος, μιλώντας  στην εισαγωγή των εργασιών του συνεδρίου την δεύτερη μέρα,  τόνισε, ότι μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης και περικοπών στο χώρο της υγείας, έφτασε η ώρα στη μετα-Μνημόνιο εποχή να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας βασισμένο στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας, στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Έμφαση έδωσε επίσης, στην μείωση εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης, όχι μόνο της τιμής αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους ασθενείς και υλικού εξοπλισμού  και τόνισε την ανάγκη επαναξιολογισης όλων των παραπάνω.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, μίλησε μεταξύ άλλων για το μόνιμο και δυναμικά εξελισσόμενο διακύβευμα της ισορροπίας ανάμεσα στην πρόσβαση στην καινοτομία και στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικά είπε, «...αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα υγειονομικά συστήματα παγκόσμια. Μια πρόκληση που η χώρα μας για πολλά χρόνια δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί εξαιτίας των σοβαρών θεσμικών ελλειμμάτων στα πεδία της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης. Διανύουμε την περίοδο εκείνη που είμαστε σε θέση, ως Υπουργείο Υγείας, να ισχυριστούμε πως έχουμε ήδη δρομολογήσει θεσμικά και πραγματολογικά την κάλυψη των ελλειμάτων αυτών» Ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον σταθερό στόχο του Υπουργείου, της ενδυνάμωσης του κράτους πρόνοιας και άρσης των ανισοτήτων στην κοινωνία.

Ακολούθησε μία ευαίσθητη συζήτηση ανάμεσα στους Andrew Powrie-Smith, Director of Communications της EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάκη Παπαταξιάρχη, με κεντρικό θέμα τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψης απόφάσεων και στη χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας. Όπως τόνισε ο Andrew Powrie-Smith, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψην την οπτική των προβλημάτων όπως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται και να ενσωματοσουμε τις θέσεις αυτές στη στρατηγική και πολιτικές που αναπτύσσονται στην Ευρωπαική Ένωση για την Υγεία και την φαρμακευτική πολιτική.

Στην ενότητα με θέμα “Οι Ιατροασφαλιστικές Συμβάσεις ως Μέσο Ελέγχου του Κόστους των Υπηρεσιών Υγείας” παρουσίασε την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα μίλησε για  τις συνεργασίες µεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και προµηθευτών υπηρεσιών ή αγαθών υγείας µε σκοπό την έναντι τυποποιηµένου ασφαλίστρου παραγωγή και διανοµή των αναγκαίων υγειονοµικών φροντίδων και εξοπλισµού µε έλεγχο του κόστους µέσα από συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισµού. Πρόκειται, όπως είπε, για την εφαρµογή και στη χώρα µας των αµερικανικής προέλευσης προγραµµάτων αυτοδιοικούµενης και κατά κεφαλή χρηµατοδοτούµενης παροχής υγειονοµικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών (managed health care capitation programs), των λεγόµενων Οργανισµών ∆ιατήρησης της Υγείας (HMO’s – Health Maintenance Organizations).

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδος, Τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατία και πρ. Aναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών ανέπτυξε τα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν άμεσα στο χώρο της υγείας, ενώ  κλείνοντας την ομιλία του χαρακτηριστικά είπε:"Θέλω  να καταθέσω την πεποίθησή μου ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, ιστορικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές και πρωτίστως επιστημονικές, για να καταστεί κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό βεβαίως με πανεπιστημιακά ιδρύματα, κρατικά και μη κρατικά, υψηλής ποιότητας. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Ζητείται όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προ παντός πίστη στις δυνατότητες και την προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της .Ο βαθμός επιτυχίας αυτού του μείζονος εθνικού στόχου εξαρτάται από εμάς."

Ο Chris Allen, Director General της Οικονομικής Επιτροπής στην Αθήνα (ECFIN), έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη δυναμική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητα της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, την ανάπτυξη δυναμικής του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στην τελευταία παράμετρο μάλιστα, τόνισε ιδιαίτερα τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα αυτό, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας όπως το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό, τις υπάρχουσες υποδομές στο χώρο της υγείας, και τις ανταγωνιστικές τιμές στο κομμάτι των ιατρικών επεμβάσεων.
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19:53
Ο ΕΜΑ επανεξετάζει τα αντιβιοτικά με φωσφομυκίνη
18:54
Νέο ΔΣ στο PhRMA Innovation Forum και ένταξη νέων μελών
13:54
Καλά νέα από τη θεραπεία CAR - T για τους αιματολογικούς καρκίνους
13:33
Νέα δεδομένα για θεραπεία για το ανθεκτικό λέμφωμα
19:45
ΕΟΦ:Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
21:31
ΣΦΕΕ: Οι αλλαγές στο clawback τιμωρούν την ανάπτυξη
16:09
Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα
14:13
Στην τελική ευθεία η τροπολογία για την αναθεώρηση στις τιμές των φαρμάκων
15:52
Κυστική ίνωση: Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία
13:44
Ψωρίαση: Εφικτή η πλήρης κάθαρση του δέρματος με νέα βιολογική θεραπεία
21:39
Τι αλλάζει στη τιμολόγηση φαρμάκων
19:00
ΠΦΣ: Κοινό υγειονομικό μέτωπο κατά τη πώληση βιταμινών στα γυμναστήρια
16:19
Έρχονται αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
16:22
«Όχι» λένε οι φαρμακοποιοί στη πώληση βιταμινών από τα γυμναστήρια
10:03
Καλά νέα για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου
bika
bika