bika
bika
Weekinews
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για το ωράριο των φαρμακείων -Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για το ωράριο των φαρμακείων -Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις
Κλείσιμο φαρμακείων και αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακά τους προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)  ότι θα φέρει η νέα ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων που περιλαμβάνεται, , στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα  για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που κατατέθηκε τη Τρίτη  στη  Βουλή.
 
Συγκεκριμένα  στο πολυνομοσχέδιο  θεσπίζετε ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία 40 ωρών την εβδομάδα για τα φαρμακεία ενώ ορίζεται ότι « όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες σύμφωνα με το παρόν διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις».
 
 Όμως δίνει τη δυνατότητα στο φαρμακοποιό να επιλέξει να λειτουργεί και πέρα των 40 ωρών (διευρυμένο ωράριο) με  υποχρεωτική συμμετοχή στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις όπως αναφέρεται  «….κάθε επιχείρηση νόμιμου φαρμακείου, δια του νομίμου εκπροσώπου της, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παρ.1 . Η επιχείρηση φαρμακείου που επιλέγει το κατά το προηγούμενο εδάφιο διευρυμένο ωράριο εξακολουθεί να έχει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι παρ.1 και 2 του παρόντος. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης υποχρεωτικά δηλώνει ανά δίμηνο κάθε έτος και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου αυτού, τις ώρες και ημέρες σε εβδομαδιαίο προγραμματισμό, που επιλέγει σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο να λειτουργήσει πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, στους κατά τόπον αρμόδιους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειάρχη…»
 
«Η κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της Τρόικα, συνεχίζει το  καταστροφικό έργο των προκατόχων της, «ρυθμίζει» το ωράριο λειτουργίας  … απορρυθμίζοντας το , θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ.
 
Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η απελευθέρωση του ωραρίου προς όφελος του ανταγωνισμού θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς και υπενθυμίζουν το παράδειγμα των ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές των οποίων κινούνται διαρκώς ανοδικά.
 
«Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις ,θα προκαλέσει  σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν  και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη» υποστηρίζει ο ΠΦΣ.
 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τους φαρμακοποιούς της  χώρας για να προχωρήσουν αν χρειαστεί σε κινητοποιήσεις διαμηνύοντας στη κυβέρνηση ότι «έχουμε αποδείξει ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις  καταρρίπτονται και τα Μνημόνια απαξιώνονται».

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:00
ΠΦΣ: Φαρμακοβιομηχανίες υπεύθυνες για τις ελλείψεις φαρμάκων
21:32
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και φέτος δίπλα στο «Μαζί για το Παιδί»
15:23
Αυξητική ορμόνη: Καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία με ηλεκτρονική συσκευή χορήγησης
16:43
Υπεροχή τριπλής συνδυαστικής θεραπείας για τη ΧΑΠ
19:36
EMA: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για ενήλικες και εφήβους με αιμορροφιλία Α
16:42
Ο Θεόδωρος Τρύφων επανεκλέχτηκε πρόεδρος της ΠΕΦ
17:00
ΣΦΕΕ και PhRMA: Η πραγματικότητα στο χώρο του φαρμάκου
18:11
Αποστολίδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει επενδυτικό «hub» για την κλινική έρευνα στην ΕΕ
18:04
Τρύφων : Οι τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
15:13
Νέο υπολιπιδαιμικό φάρμακο από την ELPEN
17:25
«Ναι» στην ελεγχόμενη χρήση αντιβιοτικών λένε οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης
13:53
ΕΕ: Εγκρίθηκε αντιϊκό φάρμακο για την προφύλαξη από τον κυτταρομεγαλοϊό
07:00
Ελπίδα δίνουν πολυ-στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου
18:08
ΣΦΕΕ και PIF καταδικάζουν την επίθεση στη Novartis
16:47
ΠΦΣ: Ζητά συνάντηση με το Υπ. Υγείας για τις άυλες συνταγές
bika
bika