bika
bika
Weekinews
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Φάρμακα με το σταγονόμετρο αναγκάζονται να δίνουν στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης λόγω των σοβαρών ελλείψεων σκευασμάτων. Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προέβη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ)  Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος τόνισε πως οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με φάρμακα για χοληστερίνη, ενέσιμα για μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για επιληψία, τη στυτική λειτουργία, ηρεμιστικά, εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, πολιομυελίτιδας, ψυχιατρικά φάρμακα κ.ά.
 
 «Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό, διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν» αναφέρει  ο κ. Ευγενίδης
 
Πολλές φορές σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΣΘ παρά την εναγώνια αναζήτηση των φαρμακοποιών από φαρμακείο σε φαρμακείο, αδυνατούν να βρουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής τους. Συνεπώς του επιστρέφουν τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
 
Έχουν γίνει μάλιστα καταγγελίες από φαρμακοποιούς της πόλης πως αναζητούν φάρμακα σε άλλες πόλεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών, ενώ ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Παύλος Φωτιάδης από την Περαία, ανέφερε πως για να εξυπηρετήσει τρεις ασθενείς άνοιξε ένα κουτί και μοίρασε από 10 χάπια.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο  η πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στέλνει φάρμακα απευθείας στο φαρμακοποιό που τα παραγγέλνει, διότι θέλει να αποφύγει το μεσολαβητή χονδρέμπορο-φαρμακέμπορο, ενώ μόνο μία με δύο εταιρείες έχουν πλαφόν.
 
«Η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων δεν είναι κακή πρακτική, απλώς, από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί, οπότε στο διάστημα αυτό το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη. Αντίθετα η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα» εξηγεί ο κ. Φωτιάδης.
 
Τέλος επισημαίνει ότι «το σοβαρό πρόβλημα είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες και από τις οποίες κερδίζει και το κράτος, αφού εισπράττει το ΦΠΑ και δεν χρειάζεται να τον επιστρέψει».
 
 Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
GSK
bika
Demo
bika
bika
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18:42
Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται – Δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στη φαρμακοβιομηχανία
06:45
Με 13 abstracts η ριβαροξαμπάνη στο συνέδριο ASH 2017
15:28
ΕΟΦ: Ποια βρεφικά γάλατα αποσύρει λόγω σαλμονέλας από την ελληνική αγορά
10:00
Προς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων
14:04
Θεραπεία μειώνει τις υποτροπές της πολλαπλής σκλήρυνσης σε παιδιά
21:29
Pharma Innovation Forum: Ανεπαρκές και πιθανά επικίνδυνο το σ/ν για το νέο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
19:34
Ανοσο-ογκολογία :«Ανοίγει» νέα μονοπάτια στη θεραπεία του καρκίνου
22:29
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
09:09
Ανακάλυψη δίνει ελπίδες για νέο φάρμακο κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας
21:20
Στο Άμστερνταμ μετακομίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
12:53
Ο ΦΣΘ ενισχύει οικονομικά τους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς σε Δυτική Αττική και Σύμη
07:30
Νέα θεραπευτική επιλογή για τις αιματολογικές κακοήθεις ήρθε και στην Ελλάδα
14:20
ΦΣΑ: Ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ τα φαρμακεία της Μάνδρας που δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία
17:43
Η δήλωση του ΣΦΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο φάρμακο
19:35
Συνδυαστική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στον έλεγχο του άσθματος
bika
bika