bika
bika
Weekinews
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Φάρμακα με το σταγονόμετρο αναγκάζονται να δίνουν στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης λόγω των σοβαρών ελλείψεων σκευασμάτων. Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προέβη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ)  Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος τόνισε πως οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με φάρμακα για χοληστερίνη, ενέσιμα για μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για επιληψία, τη στυτική λειτουργία, ηρεμιστικά, εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, πολιομυελίτιδας, ψυχιατρικά φάρμακα κ.ά.
 
 «Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό, διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν» αναφέρει  ο κ. Ευγενίδης
 
Πολλές φορές σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΣΘ παρά την εναγώνια αναζήτηση των φαρμακοποιών από φαρμακείο σε φαρμακείο, αδυνατούν να βρουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής τους. Συνεπώς του επιστρέφουν τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
 
Έχουν γίνει μάλιστα καταγγελίες από φαρμακοποιούς της πόλης πως αναζητούν φάρμακα σε άλλες πόλεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών, ενώ ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Παύλος Φωτιάδης από την Περαία, ανέφερε πως για να εξυπηρετήσει τρεις ασθενείς άνοιξε ένα κουτί και μοίρασε από 10 χάπια.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο  η πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στέλνει φάρμακα απευθείας στο φαρμακοποιό που τα παραγγέλνει, διότι θέλει να αποφύγει το μεσολαβητή χονδρέμπορο-φαρμακέμπορο, ενώ μόνο μία με δύο εταιρείες έχουν πλαφόν.
 
«Η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων δεν είναι κακή πρακτική, απλώς, από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί, οπότε στο διάστημα αυτό το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη. Αντίθετα η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα» εξηγεί ο κ. Φωτιάδης.
 
Τέλος επισημαίνει ότι «το σοβαρό πρόβλημα είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες και από τις οποίες κερδίζει και το κράτος, αφού εισπράττει το ΦΠΑ και δεν χρειάζεται να τον επιστρέψει».
 
 Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Φάρμακο
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:00
ΠΦΣ: Φαρμακοβιομηχανίες υπεύθυνες για τις ελλείψεις φαρμάκων
21:32
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και φέτος δίπλα στο «Μαζί για το Παιδί»
15:23
Αυξητική ορμόνη: Καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία με ηλεκτρονική συσκευή χορήγησης
16:43
Υπεροχή τριπλής συνδυαστικής θεραπείας για τη ΧΑΠ
19:36
EMA: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για ενήλικες και εφήβους με αιμορροφιλία Α
16:42
Ο Θεόδωρος Τρύφων επανεκλέχτηκε πρόεδρος της ΠΕΦ
17:00
ΣΦΕΕ και PhRMA: Η πραγματικότητα στο χώρο του φαρμάκου
18:11
Αποστολίδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει επενδυτικό «hub» για την κλινική έρευνα στην ΕΕ
18:04
Τρύφων : Οι τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
15:13
Νέο υπολιπιδαιμικό φάρμακο από την ELPEN
17:25
«Ναι» στην ελεγχόμενη χρήση αντιβιοτικών λένε οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης
13:53
ΕΕ: Εγκρίθηκε αντιϊκό φάρμακο για την προφύλαξη από τον κυτταρομεγαλοϊό
07:00
Ελπίδα δίνουν πολυ-στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου
18:08
ΣΦΕΕ και PIF καταδικάζουν την επίθεση στη Novartis
16:47
ΠΦΣ: Ζητά συνάντηση με το Υπ. Υγείας για τις άυλες συνταγές
bika
bika