bika
PEF
bika
Weekinews
Μεγάλο το ποσοστό «φυγής» νέων χειρουργών στο εξωτερικό για εκπαίδευση και εργασία
Μεγάλο το ποσοστό «φυγής» νέων χειρουργών στο εξωτερικό για εκπαίδευση και εργασία
 Η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αποδοχές, η μεγάλη αναμονή για ειδικότητα οδηγεί  στη μετανάστευση τη νέα γενιά των χειρουργών στο εξωτερικό σε βαθμό ανησυχητικό όπως τονίστηκε στο το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και Χειρουργικού Φόρουμ 2018, που πραγματοποιήθηκε 21-24 Νοεμβρίου στο  ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.
 
H εκπαίδευση και η προοπτική των νέων χειρουργών στην Ελλάδα ήταν το κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου.

«Ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών δεν θέλουν να εκπαιδευτούν στη χώρα μας και φεύγει κυρίως σε χώρες της Ευρώπης μετά την αποφοίτηση τους από την Ιατρική Σχολή. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αναμονή που υπάρχει σε ορισμένες ειδικότητες, αλλά υπάρχουν και ειδικότητες που δεν έχουν πλέον αναμονή. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ο νέος γιατρός γνωρίζει ότι είναι περιορισμένες οι προοπτικές στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής»,  επεσήμαναν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ. Γρηγόρης Κουράκλης, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντης Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ ΓΝΑ Λαϊκό και κ. Γεώργιος Ν. Ζωγράφος, Διευθυντής στη Γ’ Χειρουργική Κλινική, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».
 
Στο συνέδριο  δόθηκε βήμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών από όλη την Ελλάδα  και το εξωτερικό με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, ώστε να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή άσκηση του ιατρικού έργου, τη φυγή μεγάλου αριθμού νέων χειρουργών στο εξωτερικό και τις επιπτώσεις τους.
 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στην οπαία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι (χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευόμενοι  και φοιτητές της ιατρικής). 
 
«Οι Έλληνες χειρουργοί αποδεικνύουν ότι αποτελούν σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της ιατρικής κοινότητας με ιατρικό έργο εφάμιλλο των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης» τόνισαν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
 
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος
 
Στο αξιέπαινο έργο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, αλλά και στο ήθος που καλούνται να έχουν οι ιατροί, στη σχέση τους με τον πάσχοντα συνάνθρωπό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 31ου Πανελληνίου συνεδρίου χειρουργικής.
 
Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιστορία της ιατρικής και στην περίοπτη θέση που κατέλαβε στη συνείδηση των κοινωνιών παγκοσμίως τονίζοντας ότι «είναι ευτύχημα ότι μέσα σ’ αυτή την επιστημονική κοσμογονία οι Έλληνες χειρουργοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στην πατρίδα μας όπου το επίπεδο της χειρουργικής βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο».
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την πρόοδο της επιστήμης και για την εκπαίδευση των χειρουργών, οι οποίες, όπως είπε «κορυφώνονται με τα πανελλήνια Συνέδρια και είναι ασφαλώς αξιέπαινες. Το αίτημα που πάντα παραμένει και συνέχει τη σκέψη μας αφορά στο ήθος του ιατρού, στη σχέση του με τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, στην αίσθηση ευθύνης που πρέπει να τον διέπει, ένα ανθρωπισμό γονιμοποιούμενο από τη χάρη του Θεού, την πηγή της όντως αγάπης, του αληθούς ανθρωπισμού».
 
Το Συνέδριο μετέφερε τη γνώση και την εμπειρία τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους χειρουργούς, μέσα από πληθώρα στρογγυλών τραπεζών, διαλέξεων, δορυφορικών συνεδριάσεων, επιλεγμένων βίντεο προβολών,  αλλά και ελεύθερων ανακοινώσεων, καταδεικνύοντας  την  πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
 
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Εθελοντική Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών καθώς και νέες εγγραφές εθελοντών δοτών,  σε συνεργασία µε την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ».
 
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018  στο χώρο του Συνεδρίου, λειτούργησε ενημερωτικό stand για την εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Παράλληλα, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία με θέμα «Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και η συμβολή των εθελοντών δοτών μυελού των οστών» από την κα Ιωάννα Βαρελά, Βιολόγο και στέλεχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»
 
Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην Τελετή Έναρξης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Μακρής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κα Χρ. Νικολάου,  ο εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Καλαράς, ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ κ. Ν. Κωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Κ. Κουτσόπουλος.
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20:29
Με δικαστικές αποφάσεις τέλος οι εργολάβοι καθαριότητας σε τρία νοσοκομεία
19:29
Ξέμεινε από παιδίατρους το Νοσοκομείο Σάμου
18:40
«Λευκή απεργία» στις ΜΕΘ και ΜΑΦ η απάντηση των φυσικοθεραπευτών για τη μη ένταξη στα ΒΑΕ
07:00
Εξαγγελίες Ξανθού για προσλήψεις ,φάρμακο, ΕΣΥ και αλλαγές στην Υγεία
22:27
Εργασιακό μεσαίωνα και παράνομες πρακτικές του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές
22:10
Αέναη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τον ασθενή το σύστημα παραπομπών
21:39
Α. Ξανθός: Κανένα πρόβλημα για όσους δεν προλάβουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό
20:57
ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλά ποσοστά ανεργίας στα επαγγέλματα υγείας
14:22
ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί για τους πολίτες
13:57
Επιφυλακτικοί οι καρκινοπαθείς μέχρι να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα
20:06
Τρεις μήνες χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
15:21
Γιατροί και ασθενείς ζητούν αλλαγές και παράταση στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού
14:53
Μηδενική συμμετοχή σε υποστηρικτικά φάρμακα για καρκινοπαθείς
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
bika
bika