bika
PEF
bika
Weekinews
Η αναλογία νοσηλευτών/κατοίκων στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ
Η αναλογία νοσηλευτών/κατοίκων στην Ελλάδα  είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ
Μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους διαθέτει η Ελλάδα, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 8,4 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα του πληθυσμού. Η διαφορά, δε από την πρώτη χώρα είναι τεράστια , αφού η Δανία έχει 16,9 νοσηλευτές για κάθε 1000 κατοίκους της. Ακόμη και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Τουρκία έχει μικρότερη αναλογία από την Ελλάδα, με μόλις 1,9 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα πληθυσμού.

Αυτά διαπιστώνει η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ για την Υγεία. Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για τις χώρες που εμφανίζουν μικρή αναλογία νοσηλευτών - πληθυσμού, καθώς εκτιμούν ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνονται όσο γηράσκει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός και όσο αποσύρονται τα παλιά στελέχη των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη ελλείψεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ήδη πάνω από 3 στις 10 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μένουν κενές στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι, αρκετά τμήματα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν μόλις έναν νοσηλευτή στη βάρδια για 30 ή 40 ασθενείς. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε ειδικά τμήματα όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου η επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού έχει άμεση σχέση και με την πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
 
Η Ελλάδα πρώτη σε γιατρούς ανά κάτοικο...
Μπορεί η Ελλάδα να είναι στους τελευταίους της Ευρώπης  τελευταία θέση σε αναλογία νοσηλευτών / κατοίκων είναι πανευρωπαϊκά όμως πρώτη σε γιατρούς. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, σε κάθε 1000 κατοίκους της χώρας μας αντιστοιχούν 6.6 γιατροί, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 3.6.

Ωστόσο, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν σημαίνουν άρτια ιατρική περίθαλψη. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας, σημαντικό ρόλο για την ποιότητα των υπηρεσιών παίζει η  γεωγραφική κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτεται επαρκώς όλος ο πληθυσμός. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, η μεγάλη πλειονότητα των ειδικευμένων γιατρών είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα και  δη στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα οι δημόσιες δομές Υγείας σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές να στερούνται ακόμη και βασικές ειδικότητες όπως οι καρδιολόγοι ή οι παιδίατροι.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές εκτιμούν πως στην Ελλάδα, περισσεύουν οι ειδικευμένοι, αλλά λείπουν οι γενικοί γιατροί οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμη ειδικότητα κυρίως για την περιφέρεια. Η έρευνα διαπιστώνει ενδεικτικά πώς στο σύνολο των γιατρών της χώρας, μόλις 5% είναι γενικοί γιατροί, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το μέσο ποσοστό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο (23%).
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20:29
Με δικαστικές αποφάσεις τέλος οι εργολάβοι καθαριότητας σε τρία νοσοκομεία
19:29
Ξέμεινε από παιδίατρους το Νοσοκομείο Σάμου
18:40
«Λευκή απεργία» στις ΜΕΘ και ΜΑΦ η απάντηση των φυσικοθεραπευτών για τη μη ένταξη στα ΒΑΕ
07:00
Εξαγγελίες Ξανθού για προσλήψεις ,φάρμακο, ΕΣΥ και αλλαγές στην Υγεία
22:27
Εργασιακό μεσαίωνα και παράνομες πρακτικές του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές
22:10
Αέναη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τον ασθενή το σύστημα παραπομπών
21:39
Α. Ξανθός: Κανένα πρόβλημα για όσους δεν προλάβουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό
20:57
ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλά ποσοστά ανεργίας στα επαγγέλματα υγείας
14:22
ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί για τους πολίτες
13:57
Επιφυλακτικοί οι καρκινοπαθείς μέχρι να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα
20:06
Τρεις μήνες χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
15:21
Γιατροί και ασθενείς ζητούν αλλαγές και παράταση στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού
14:53
Μηδενική συμμετοχή σε υποστηρικτικά φάρμακα για καρκινοπαθείς
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
bika
bika