bika
PEF
bika
Weekinews
Ο οικογενειακός γιατρός στο επίκεντρο της συνάντησης Ξανθού, ΙΣΑ και συλλόγων ασθενών
Ο οικογενειακός γιατρός στο επίκεντρο της συνάντησης Ξανθού, ΙΣΑ και συλλόγων ασθενών
Τη διαβεβαίωση ότι ο οικογενειακός γιατρός δεν θα εμποδίζει τον χρόνιο ασθενή να παρακολουθείται από τον εξειδικευμένο γιατρό που είχε και εμπιστευόταν το προηγούμενο διάστημα έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Διαρκή Επιτροπή Εργασίας για την ΠΦΥ που έχει συστήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με εκπροσώπους συλλόγων ασθενώ σε συνάντηση που είχαν τη Τετάρτη το απόγευμα.

Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό και αυτός, ώστε να έχει πλήρη εικόνα  για την πορεία της υγείας του  και να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν σχετίζεται με το χρόνιο νόσημά του.

Οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν τις απορίες τους για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και ο ρόλος του, ειδικά στις περιπτώσεις των ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας (διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος κ.α)

«Ο οικογενειακός γιατρός (και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας) θα έχει την ευθύνη για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, τους εμβολιασμούς, τις δράσεις πρόληψης στην κοινότητα, την κατ΄ οίκον φροντίδα κ.α. Θα έχει την ολιστική ευθύνη του ασθενή, θα είναι σύμβουλος υγείας. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο και είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες και ερωτηματικά, ωστόσο η βούλησή μας δεν είναι να βάλουμε εμπόδια αλλά να υπάρχει  ολοκληρωμένη, συνεχής και ποιοτική φροντίδα. Να μην είναι αναγκασμένος ο ασθενής όταν του παρουσιάζεται ξαφνικά ένα πρόβλημα υγείας να αναζητά υπηρεσίες κατά το δοκούν σε ένα σύστημα χωρίς δομημένη πρόσβαση με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και να επιβαρύνεται οικονομικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το διάλογο που υπάρχει  μεταξύ γιατρών, ασθενών και υπουργείου Υγείας τόνισε όμως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή στο θεράποντα γιατρό. «Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης  συμφώνησε από την άλλη  στην τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) από τον οικογενειακό γιατρό. «Θέτουμε εαυτόν» σε αυτή την εποικοδομητική διαδικασία, να βοηθήσουμε θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της εφαρμογής του νέου θεσμού».

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 σταδιακά λόγω της μειωμένης «δεξαμενής» οικογενειακών γιατρών που χρειάζονται για την πλήρη ανάπτυξη του νέου θεσμού.  Επομένως, όπως τόνισε, θα υπάρχει το περιθώριο συνεχούς αξιολόγησης και διορθώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.
Ενημέρωσε επίσης, τους εκπροσώπους των ασθενών ότι πολύ σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) που λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιούν, θα προσεγγίζουν και σύντομα θα υπερκαλύπτουν τον όγκο των περιστατικών και της συνταγογράφησης που μέχρι χθες κάλυπτε ο χρεοκοπημένος και μη αποδοτικός θεσμός των «200 επισκέψεων» το μήνα.   

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης, παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.
Β) Τα  εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο γιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.
Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.
Δ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του.
Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.
 
 Η συνάντηση έκλεισε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό ο οποίος έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σε απορίες που είχαν εκπρόσωποι των  ασθενών για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη διαδικασία παραπομπής σε άλλου γιατρούς (επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, παραπεμπτικά ετήσιας ισχύος για τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται από εξειδικευμένους γιατρούς κτλ). 
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 

 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:50
ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ: Προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων οι απολύσεις γιατρών στη ΠΦΥ
15:37
Ο ΠΙΣ καταδικάζει τη ρίψη χημικών στο συλλαλητήριο
15:31
Μήνυση του ΙΣΑ για ρίψη επικίνδυνων χημικών στο συλλαλητήριο
15:08
Άνοιξε το Μητρώο για το διαβήτη-Υποχρεωτική η καταγραφή των διαβητικών
16:12
Νέα κινητοποίηση στο Δρομοκαΐτειο τη Δεύτερα
16:00
Οπτικά μόνο από 6 καταστήματα για όλους τους ασφαλισμένους –Τι καταγγέλλουν οι οπτικοί
21:20
Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι νέοι πρόεδροι ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ
21:01
Ψηφίστηκε η παράταση θητείας των επικουρικών γιατρών με ΕΣΠΑ
13:56
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας
13:35
ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στον Ερυθρό Σταυρό
19:28
Προσλήψεις 455 μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας- Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων
19:06
ΠΟΕΔΗΝ: Καρκινοπαθείς περιμένουν δύο μήνες για μία εξέταση PET CT-SCAN
13:09
Τροπολογία για παράταση θητείας επικουρικών γιατρών που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ
13:05
Α. Ξανθός : Έγιναν μεταρρύθμισες κατά της διαφθοράς στο φάρμακο
20:14
Αμετάγγιστοι 80 ασθενείς στο Λαϊκό λόγω των ελλείψεων αίματος
bika
bika