bika
PEF
bika
Weekinews
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η νέα ΠΦΥ
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η νέα ΠΦΥ
Με αργούς ρυθμούς και εν μέσω πολλών εμποδίων προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να θέση σε εφαρμογή τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Βασικοί πολέμιοι του νέου συστήματος της ΠΦΥ είναι οι ίδιοι οι γιατροί που γύρισαν την πλάτη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που αποτελεί και το πυλώνα της νέας ΠΦΥ.
 
Τελικά μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων των δύο πλευρών  το υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω για τις νέες συμβάσεις των οικογενειακών  γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι από 1η Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με τους 600 παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, που εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
 
O αριθμός όμως των περίπου 600 συμβεβλημένων υπό το νέο καθεστώς οικογενειακών γιατρών σε ΕΟΠΥΥ δεν θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων.
 
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με το νέο σύστημα αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.
 
Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
  • τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα,
  • την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.
 
Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο ενώ με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.
 
Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του.
 
Επίσης, οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ ανταποκρίνονται ήδη σε ένα σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.
 
Το δε σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
 
Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
15:13
Πάνω από 75 παιδιά εγκαταλελειμμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία Παίδων
15:09
ΕΟΠΥΥ: Διμερής συμφωνία για τις αποζημιώσεις των παροχών σε είδος
15:03
Ανησυχία του ΠΙΣ για τις απολύσεις ιατρών
14:47
Αναδιπλώνεται το υπ. Υγείας για την υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό
07:31
Αποδεκατίζεται από γιατρούς η ΠΦΥ – Μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι
22:58
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί
15:23
Στον «αέρα» η ΠΦΥ- Μόλις 1.200 οικογενειακοί γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους
11:00
ΕΙΝΑΠ: Χωρίς στεφανιογράφο το Αττικό και ο Ευαγγελισμός εδώ και 15 ημέρες
16:43
Χωρίς μεταφραστή για μετανάστες και πρόσφυγες το «Δρομοκαΐτειο»
16:39
Στην Αθήνα η συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ
15:20
Έως 27 /1/2019 τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ
07:00
Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ τη Δευτέρα 10 /12
07:00
Παράταση μέχρι τις 7/12 για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
bika
bika