bika
PEF
bika
Weekinews
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η νέα ΠΦΥ
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η νέα ΠΦΥ
Με αργούς ρυθμούς και εν μέσω πολλών εμποδίων προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να θέση σε εφαρμογή τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Βασικοί πολέμιοι του νέου συστήματος της ΠΦΥ είναι οι ίδιοι οι γιατροί που γύρισαν την πλάτη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που αποτελεί και το πυλώνα της νέας ΠΦΥ.
 
Τελικά μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων των δύο πλευρών  το υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω για τις νέες συμβάσεις των οικογενειακών  γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι από 1η Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με τους 600 παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, που εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
 
O αριθμός όμως των περίπου 600 συμβεβλημένων υπό το νέο καθεστώς οικογενειακών γιατρών σε ΕΟΠΥΥ δεν θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων.
 
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με το νέο σύστημα αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.
 
Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
  • τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα,
  • την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.
 
Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο ενώ με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.
 
Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του.
 
Επίσης, οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ ανταποκρίνονται ήδη σε ένα σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.
 
Το δε σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
 
Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Alzheimerathens
bika
KETHEA
bika
Roche
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:27
Άγνοια κινδύνου έχουν οι καρκινοπαθείς για τη φλεβική θρόμβωση
07:02
Ποια εμβόλια συστήνονται για τους ενήλικες
15:40
ΠΟΕΔΗΝ: Έφθασαν τις 3.000 τα κρούσματα ιλαράς και εξ’ αυτών 200 σε επαγγελματίες υγείας
15:05
ΕΚΕΠΥ: Ασκήσεις ετοιμότητας ευρείας κλίμακας σε νοσοκομεία της Κρήτης
13:33
Κοινή πρωτοβουλία 22 ομοσπονδιών και συλλόγων ασθενών για την πολιτική φαρμάκου
20:22
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης
15:13
Ξανθός: Αυξήθηκε η ψυχιατρική νοσηρότητα στη διάρκεια της κρίσης
20:45
ΠΟΕΔΗΝ: Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν νοσηλευτές και διευθύντρια Κλινικής
19:16
Καταρρέει το σύστημα Υγείας- Κινδυνεύουν οι ασθενείς λένε 6 στους 10 γιατρούς
16:20
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Οριστική ένταξη του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης στον ΕΟΠΥΥ
15:54
ΠΙΣ: Στηρίζει τους γιατρούς του ΕΣΥ και ΟΕΝΓΕ
07:15
ΕΟΠΥΥ: Μόνο με άυλα barcodes επιθέματα, καθετήρες και οστομικά είδη
20:39
Διογκώνονται συνεχώς τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων
15:11
Εργοθεραπευτές : Μονομερείς και καταχρηστικές οι πρακτικές του υπουργείου Υγείας για την ειδική αγωγή
14:27
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» : Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με τα χαλασμένα ασανσέρ
bika
bika