bika
DEMO
bika
Weekinews
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
«Έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.
 
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας» και υπογράμμισε ότι χρέος όλων είναι «να συμβάλλουμε, με “θεσμική σοβαρότητα”, νηφαλιότητα και χωρίς υπεκφυγές, στη διερεύνηση, την  απόδοση ευθυνών και κυρίως στην εξυγίανση του Συστήματος Υγείας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό οι πρόσφατες εξελίξεις και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα των ημερών ( κύκλωμα υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων)  « επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαφθορά ήταν δομικό χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας , ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες ( πολιτικές και ποινικές ) για την ανοχή και συγκάλυψη στο party του φαρμάκου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη και καθολική κοινωνική απαίτηση να υπάρξει κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων  ( πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών , επαγγελματιών υγείας , επιχειρηματιών ) , με ταυτόχρονη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας».
 
Ανέφερε επίσης  «αυτό που είναι πολιτικά σημαντικό και κοινωνικά ευεργετικό είναι ότι η 1η σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές, η 1η συγκροτημένη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων, με στοιχεία που έχουν προκύψει όχι από κάποια πολιτική σκευωρία αλλά ως αποτέλεσμα συνεργασίας με δικαστικές αρχές άλλων χωρών, δεν θα καταλήξει σε παραγραφή των αδικημάτων όσων πολιτικών προσώπων αποδειχθεί ότι ευθύνονται».
 
Τόνισε εξάλλου ότι «το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως  η “δεύτερη γραμμή άμυνας” του συστήματος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ενσωμάτωσης  και  “αφομοίωσης” (η πρώτη γραμμή άμυνας που δεν απέδωσε ήταν η ανοικτή υπονόμευση και η “αριστερή παρένθεση”), έχει καταρρεύσει παταγωδώς, με κορυφαίο παράδειγμα την Υγεία» .
 
Είπε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα, δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας, δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ που ταυτίστηκε με την ιδιοτέλεια, την ευνοιοκρατία , το πελατειακό Κράτος και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».
 
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν της παραπομπής της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη, «οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα πρώην  ή τα νυν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται».
 
«Και αυτό, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανέναν. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προστασία όχι απλώς κάποιων ημετέρων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ανηθικότητας και φαυλότητας» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
TOMY
bika
BMS
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:05
Με λουκέτο απειλούνται οι κλινικές ΩΡΛ των «Αγία Σοφία» και «Παίδων Πεντέλης»
20:07
Υπ. Υγείας και ΥΠΠΕΘ «συμμαχούν» ενάντια στον καρκίνο
19:24
Υπ. Υγείας: Με εγκύκλιο διαβεβαιώνει ότι δεν απολυθούν οι επικουρικοί
18:58
Αντίθετοι οι φυσικοθεραπευτές στο voucher για την ειδική αγωγή
12:19
Φραγκούλης : Μνημείο προχειρότητας το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς
07:00
Πολάκης:Τα δέκα βασικά σημεία του νέου ΕΚΠΥ
22:21
Ξανθός: Προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης η ίδρυση του γραφείου ΠΟΥ στην Ελλάδα
19:30
Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΙΣΑ κατά των υποχρεωτικών παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς
17:00
ΟΕΝΓΕ: Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν οι επικουρικοί στα νοσοκομεία
15:50
Κέντρα Αποκατάστασης : Έστειλαν εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για το νέο ΕΚΠΥ
07:05
Στους 4 μήνες η αναμονή για μια ακτινοθεραπεία στα νοσοκομεία παρόλο που εκσυγχρονίστηκαν με νέα μηχανήματα
18:41
Δικαίωση για τους διαβητικούς- Στο παρά πέντε άλλαξε ο νέος ΕΚΠΥ
14:21
Πως θα γίνονται οι παραπομπές των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς
23:22
ΣΕΙΒ: Επ’ ονόματι ασθενούς προμηθεύονται τα νοσοκομεία απαραίτητα ειδικά υλικά - Επιβεβλημένη η διεξαγωγή διαγωνισμών
11:25
ΕΟΠΥΥ: Λήγουν οι συμβάσεις με τους γιατρούς 15 Ιουλίου –Οδηγίες για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό
bika
bika