bika
PEF
bika
Weekinews
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
«Έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.
 
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας» και υπογράμμισε ότι χρέος όλων είναι «να συμβάλλουμε, με “θεσμική σοβαρότητα”, νηφαλιότητα και χωρίς υπεκφυγές, στη διερεύνηση, την  απόδοση ευθυνών και κυρίως στην εξυγίανση του Συστήματος Υγείας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό οι πρόσφατες εξελίξεις και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα των ημερών ( κύκλωμα υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων)  « επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαφθορά ήταν δομικό χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας , ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες ( πολιτικές και ποινικές ) για την ανοχή και συγκάλυψη στο party του φαρμάκου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη και καθολική κοινωνική απαίτηση να υπάρξει κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων  ( πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών , επαγγελματιών υγείας , επιχειρηματιών ) , με ταυτόχρονη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας».
 
Ανέφερε επίσης  «αυτό που είναι πολιτικά σημαντικό και κοινωνικά ευεργετικό είναι ότι η 1η σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές, η 1η συγκροτημένη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων, με στοιχεία που έχουν προκύψει όχι από κάποια πολιτική σκευωρία αλλά ως αποτέλεσμα συνεργασίας με δικαστικές αρχές άλλων χωρών, δεν θα καταλήξει σε παραγραφή των αδικημάτων όσων πολιτικών προσώπων αποδειχθεί ότι ευθύνονται».
 
Τόνισε εξάλλου ότι «το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως  η “δεύτερη γραμμή άμυνας” του συστήματος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ενσωμάτωσης  και  “αφομοίωσης” (η πρώτη γραμμή άμυνας που δεν απέδωσε ήταν η ανοικτή υπονόμευση και η “αριστερή παρένθεση”), έχει καταρρεύσει παταγωδώς, με κορυφαίο παράδειγμα την Υγεία» .
 
Είπε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα, δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας, δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ που ταυτίστηκε με την ιδιοτέλεια, την ευνοιοκρατία , το πελατειακό Κράτος και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».
 
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν της παραπομπής της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη, «οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα πρώην  ή τα νυν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται».
 
«Και αυτό, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανέναν. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προστασία όχι απλώς κάποιων ημετέρων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ανηθικότητας και φαυλότητας» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Alzheimerathens
bika
KETHEA
bika
Roche
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20:23
Ο Γ. Μπασκόζος πρόεδρος της 26ης Μόνιμης Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης
19:05
Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»
17:34
Θ. Ρόζενμπεργκ:Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα
16:48
Συστάσεις για τη διατροφή βρεφών-νηπίων από τη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας
15:25
Εξηγήσεις από τον Πολάκη ζητά ο ΙΣΑ για τα νέα όρια συνταγογράφησης
13:57
Κοστολογήθηκε η εξέταση ογκολογικών βιοδειτκών BRCA1, 2 για το καρκίνο μαστού και ωοθηκών
12:27
Βουλή : Υπερψηφίστηκε η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υγεία
07:00
ΧΛΜ: Πρόγραμμα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς και εξοικονομεί πόρους για τα ταμεία
16:26
Στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και οι γιατροί του ΕΣΥ
13:24
Στάση εργασίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δ. Αττικής την Τρίτη
12:05
Έκκληση για παιδικά και βρεφικά γάλατα από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
13:50
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αλκοόλ ετοιμάζει το υπ. Υγείας
13:14
Αναγκαιότητα η ολική επαναφορά στη Διακήρυξη της Alma - Ata
07:35
ΕΟΠΥΥ: Λειτουργία βάσης δεδομένων 11 εκατομμυρίων ασφαλισμένων
15:55
Καρδιολόγοι: Όχι στα όρια συνταγογράφησης με λογιστικά κριτήρια
bika
bika