bika
PEF
bika
Weekinews
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
Ξανθός: Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας
«Έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.
 
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στον χώρο της Υγείας» και υπογράμμισε ότι χρέος όλων είναι «να συμβάλλουμε, με “θεσμική σοβαρότητα”, νηφαλιότητα και χωρίς υπεκφυγές, στη διερεύνηση, την  απόδοση ευθυνών και κυρίως στην εξυγίανση του Συστήματος Υγείας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό οι πρόσφατες εξελίξεις και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα των ημερών ( κύκλωμα υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων)  « επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαφθορά ήταν δομικό χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας , ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες ( πολιτικές και ποινικές ) για την ανοχή και συγκάλυψη στο party του φαρμάκου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη και καθολική κοινωνική απαίτηση να υπάρξει κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων  ( πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών , επαγγελματιών υγείας , επιχειρηματιών ) , με ταυτόχρονη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας».
 
Ανέφερε επίσης  «αυτό που είναι πολιτικά σημαντικό και κοινωνικά ευεργετικό είναι ότι η 1η σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές, η 1η συγκροτημένη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων, με στοιχεία που έχουν προκύψει όχι από κάποια πολιτική σκευωρία αλλά ως αποτέλεσμα συνεργασίας με δικαστικές αρχές άλλων χωρών, δεν θα καταλήξει σε παραγραφή των αδικημάτων όσων πολιτικών προσώπων αποδειχθεί ότι ευθύνονται».
 
Τόνισε εξάλλου ότι «το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως  η “δεύτερη γραμμή άμυνας” του συστήματος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ενσωμάτωσης  και  “αφομοίωσης” (η πρώτη γραμμή άμυνας που δεν απέδωσε ήταν η ανοικτή υπονόμευση και η “αριστερή παρένθεση”), έχει καταρρεύσει παταγωδώς, με κορυφαίο παράδειγμα την Υγεία» .
 
Είπε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα, δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας, δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ που ταυτίστηκε με την ιδιοτέλεια, την ευνοιοκρατία , το πελατειακό Κράτος και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».
 
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν της παραπομπής της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη, «οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα πρώην  ή τα νυν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται».
 
«Και αυτό, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανέναν. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προστασία όχι απλώς κάποιων ημετέρων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ανηθικότητας και φαυλότητας» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20:29
Με δικαστικές αποφάσεις τέλος οι εργολάβοι καθαριότητας σε τρία νοσοκομεία
19:29
Ξέμεινε από παιδίατρους το Νοσοκομείο Σάμου
18:40
«Λευκή απεργία» στις ΜΕΘ και ΜΑΦ η απάντηση των φυσικοθεραπευτών για τη μη ένταξη στα ΒΑΕ
07:00
Εξαγγελίες Ξανθού για προσλήψεις ,φάρμακο, ΕΣΥ και αλλαγές στην Υγεία
22:27
Εργασιακό μεσαίωνα και παράνομες πρακτικές του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές
22:10
Αέναη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τον ασθενή το σύστημα παραπομπών
21:39
Α. Ξανθός: Κανένα πρόβλημα για όσους δεν προλάβουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό
20:57
ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλά ποσοστά ανεργίας στα επαγγέλματα υγείας
14:22
ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί για τους πολίτες
13:57
Επιφυλακτικοί οι καρκινοπαθείς μέχρι να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα
20:06
Τρεις μήνες χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
15:21
Γιατροί και ασθενείς ζητούν αλλαγές και παράταση στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού
14:53
Μηδενική συμμετοχή σε υποστηρικτικά φάρμακα για καρκινοπαθείς
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
bika
bika