bika
PEF
bika
Weekinews
Δωρεάν ανώνυμη εξέταση HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης
Δωρεάν ανώνυμη εξέταση HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης
Tα επιτεύγματα της εφαρμογής του καινοτόμου AHF μοντέλου ταχείας εξέτασης για HIV λοίμωξη συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση του ιού HIV στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πενταετούς έργου του AIDS Healthcare Foundation (AHF) στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, παγκοσμίως, παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας για HIV / AIDS.
 
Το μοντέλο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, ενώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της η Μαρία Στρατηγάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, την 1η Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με τον Δήμο Αθηναίων στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.
 
Ας σημειωθεί ότι ο σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νίκος Δέδες, υπάρχει από το 2009 στην ζωή των οροθετικών και των νοσούντων από τον HIV. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει τεράστια βήματα τόσο για να είναι κοντά στα άτομα που ζουν με AIDS στην Ελλάδα και σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, όσο και για να «πολεμήσει» το κοινωνικό στίγμα που βιώνουν τα άτομα με HIV λοίμωξη.
 
Ωστόσο η έκρηξη της λοίμωξης το 2012 οδήγησε τον σύλλογο «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF), στην δημιουργία του πρώτου κέντρου check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στην διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV 850 άτομα είναι θετικά εκ των οποίων, περίπου, το 50% είναι άνδρες γκέι.
 
Το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF) παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες σε πάνω από 870.000 άτομα παγκοσμίως στις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική / Καραϊβική, την Ευρώπη και την Ασία.
 
Το 2017, ο οργανισμός παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε περισσότερους από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά.
 
Ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 1987 με την ονομασία Hospice Foundation AIDS και εφαρμόζει σήμερα τα κλινικά και δοκιμαστικά προγράμματα σε 39 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας φάρμακα αιχμής και υπεράσπιση ανεξάρτητα από την ικανότητα πληρωμής.
 
Tο AHF στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, το AHF λειτουργεί από το 2009 έως και σήμερα. Σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς παρέχει δοκιμές, φροντίδα και θεραπεία στην Ολλανδία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ, νέο πρόγραμμα ξεκινά και στο Λονδίνο UK. Σε συνεργασία  με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχει φροντίδα και θεραπεία σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV.
 
Από την ίδρυσή του στην Ευρώπη, το AHF και οι συνεργάτες του έχουν βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση τους σχετικά με τον ιό του HIV χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας με εύκολες και δωρεάν δοκιμές ενός λεπτού.
 
Συνεργασία AHF και «Θετικής Φωνής» στην Ελλάδα
Δουλεύοντας στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο της «Θετικής Φωνής» όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού, έχουν επιτύχει  τα εξής :
  • Επενδύσεις άνω του  1.000.000 ευρώ για την παροχή εναλλακτικών κοινοτικών δοκιμών του HIV με σκοπό τη βοήθεια και πληροφόρηση του κοινού για τον ιό.
  • Διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV 900 άνθρωποι βοηθήθηκαν μαθαίνοντας ότι είναι θετικοί στον ιό
  • Τα τρία τελευταία χρόνια, το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα διεξήχθησαν στα Κέντρα Ελέγχου
  • Στο 95% εκείνων που αναγνωρίστηκαν ως θετικοί στον ιό HIV χορηγήθηκε άμεση περίθαλψη
  • 300.000 πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε στο κοινό με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού
  • Διανεμήθηκαν 450.000 προφυλακτικά
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Θετικής Φωνής» «η διανομή προφυλακτικών αποτελεί μέρος του μοντέλου δοκιμών μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το AHF κατέχει το εμπορικό σήμα των προφυλακτικών με την ονομασία LOVE Condoms και υποστηρίζει σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο την πρόσβαση σε αυτές τις βασικές υπηρεσίες στις κοινότητες που επλήγησαν από την επιδημία. Στην Ευρώπη, προωθεί  ένα μοντέλο δοκιμών που περιλαμβάνει τη χρήση των rapid tests, τη συμμετοχή της κοινότητας και ιδιαίτερη προσοχή στην περίθαλψη. Στόχος μας είναι ο εκδημοκρατισμός των δοκιμών. Η εύκολη πρόσβαση τους στους ανθρώπους. Πιστεύουμε στη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων, πιστεύουμε στην φροντίδα που βασίζεται στον ασθενή και στις υπηρεσίες κοινής ώθησης που διεξάγονται από την κοινότητα για την υποστήριξη των βασικών πληττομένων πληθυσμών, αλλά και του γενικού πληθυσμού όπου απαιτείται».
 
Παράλληλα επεσήμαναν ότι «μέσω ενός κοινοτικού προγράμματος, το AHF προσφέρει δωρεάν, ανώνυμα, HIVτεστ για όλους τους πολίτες στην δημοτική πολυκλινική στην Κυψέλη».
 
Συχνές ερωτήσεις
Είναι μια γρήγορη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως;
Τα αποτελέσματα δίνονται αμέσως. Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να γίνει το τεστ.
Οπωσδήποτε, το άτομο ενημερώνεται πριν από το τεστ και μετά για τη μετάδοση του HIV, την πρόληψη κ.λπ. Η ενημέρωση του μπορεί να διαρκέσει επιπλέον 10 λεπτά.
 
Πώς αντιμετωπίζεται ένα άτομο όταν λαμβάνει κακές ειδήσεις (π.χ. ότι είναι θετικός στον HIV);
Πρώτα απ 'όλα, είναι προτιμότερο το άτομο αυτό να γνωρίζει το αποτέλεσμα από το να ζει με την άγνοιά του. Πριν και μετά το τεστ, το άτομο λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη και ενημερώνεται ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Είναι δυνατό, κάποιος αφού λάβει τη θεραπεία, να ζήσει μια υγιή και γεμάτη ζωή.
Επίσης, μία από τις βασικές μας αρχές είναι η διαδικασία της περίθαλψης , πράγμα που σημαίνει ότι δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να βοηθηθεί πλήρως το άτομο ώστε να οδηγηθεί σε διαδικασία θεραπείας παρέχοντας του φυσικά, υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια.
Είναι σημαντικό το άτομο που είναι θετικό στον ιό, να το μάθει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από τη στιγμή που θα ενημερωθεί και θα μπει σε διαδικασία θεραπείας αυτόματα σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλους ανθρώπους. Είναι αυτό που ονομάζουμε πρόληψη.
 
Πού μπορούν να κάνουν το τεστ οι άνθρωποι στην Ελλάδα;
Στα συνεργαζόμενα κέντρα του Οργανισμού. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο http://mycheckpoint.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:22
ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί για τους πολίτες
13:57
Επιφυλακτικοί οι καρκινοπαθείς μέχρι να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα
20:06
Τρεις μήνες χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
15:21
Γιατροί και ασθενείς ζητούν αλλαγές και παράταση στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού
14:53
Μηδενική συμμετοχή σε υποστηρικτικά φάρμακα για καρκινοπαθείς
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
15:13
Πάνω από 75 παιδιά εγκαταλελειμμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία Παίδων
15:09
ΕΟΠΥΥ: Διμερής συμφωνία για τις αποζημιώσεις των παροχών σε είδος
15:03
Ανησυχία του ΠΙΣ για τις απολύσεις ιατρών
14:47
Αναδιπλώνεται το υπ. Υγείας για την υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό
07:31
Αποδεκατίζεται από γιατρούς η ΠΦΥ – Μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι
22:58
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί
15:23
Στον «αέρα» η ΠΦΥ- Μόλις 1.200 οικογενειακοί γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους
11:00
ΕΙΝΑΠ: Χωρίς στεφανιογράφο το Αττικό και ο Ευαγγελισμός εδώ και 15 ημέρες
bika
bika