bika
PEF
bika
Weekinews
Πολυνομοσχέδιο: Τα προαπαιτούμενα για Υγεία και φάρμακο
Πολυνομοσχέδιο: Τα προαπαιτούμενα για Υγεία και φάρμακο
Ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων,  την αδειοδότηση  απεικονιστικών εργαστηρίων με αξονικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες αλλά και την σύσταση της  Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων καθώς και η αναδιάρθρωση λειτουργίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
 
Συγκεκριμένα, προβλέπει για τα φαρμακεία την καθιέρωση ελάχιστης υποχρεωτικής λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα, υποχρεωτικής συμμετοχής στις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις και συνεχούς λειτουργίας σε μία περιοχή. Θεσμοθέτηση και έκδοση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της ηλεκτρονικής κάρτας δωρητή οργάνων. Ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους από την αρμόδια Αρχή, την   αναδιάρθωση  της νομοθεσίας που αφορά των Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά ρύθμιση θεμάτων που αφορούν φάρμακα υψηλού κόστους(ΦΥΚ)  και φάρμακα που δεν  κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με τη δημιουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συστήνεται  11μελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων,  η  οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, έχει έδρα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), και υπάγεται στον Υπουργό Υγείας. Η Επιτροπή θα αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα για την ένταξη τους στη Θετική Λίστα που πλέον θα ονομάζεται Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

Επίσης θα αξιολογεί ανά τριετία όλα τα φάρμακα που εμπεριέχονται στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και θα γνωμοδοτεί στον Υπουργό Υγείας για την διατηρήσει η απένταξη των  σκευασμάτων που αποζημιώνονται  μια διαδικασία που θα διαρκεί δύο έτη.
 
Νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
Προβλέπεται επίσης η συγκρότηση νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με έδρα τον ΕΟΠΥΥ, η οποία όμως και αυτή θα   υπάγεται στον Υπουργό Υγείας. Η νέα Επιτροπή  θα εισηγείται τις τιμές των φαρμάκων ύστερα από τη διαπραγμάτευση, στην Επιτροπή Αξιολόγησης
 
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων
Επίσης δημιουργείται  Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για την συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους του και τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών. Η λειτουργία της παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση στο μέλλον.
 
Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες
Για την αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες (π.χ. αξονικοί τομογράφοι) εφαρμογή πληθυσμιακών κριτηρίων (είχαν καταργηθεί το 2013).
 
Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για φάρμακα που δεν κυυλοφορούν στην Ελλάδα και υψηλού κόστους
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), μέσω του οποίου θα γίνεται η ηλεκτρονική διαχείριση και η εξέταση των αιτημάτων σχετικά με την αναγκαιότητα αποζημίωσης φαρμάκων για τις οποίες λαμβάνει απόφαση ο ΕΟΠΥΥ που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
  • Φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 ν. 3816/2010 (Α’ 6).
  • Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα (εξωτερικού) και θα χορηγηθούν μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων.
  • Φάρμακα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
  • Φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικό κατάλογο), δεν έχουν αξιολογηθεί και ζητείται να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση, για νόσους ή παθολογικές καταστάσεις, άμεσα απειλητικές για τη ζωή ή ικανές να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία.
  • Φάρμακα πρώιμης πρόσβασης που δεν χορηγούνται δωρεάν από τον ΚΑΚ ή τον τοπικό αντιπρόσωπο και για τα οποία ζητείται η χορήγηση προσωρινής ατομικής άδειας από τον ΕΟΦ.
 
Για τα φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 ν. 3816/2010 (Α’ 6) και για την αποζημίωση αυτών αποφασίζει το ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά από γνώμη τριών ιατρών ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το φάρμακο. Τα ανωτέρω φάρμακα παρέχονται μόνο από τα φαρμακεία του Οργανισμού ή των κρατικών νοσοκομείων.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
Intermed
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
Demo
bika
Abbvie
bika
Almora
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:22
ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί για τους πολίτες
13:57
Επιφυλακτικοί οι καρκινοπαθείς μέχρι να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα
20:06
Τρεις μήνες χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
15:21
Γιατροί και ασθενείς ζητούν αλλαγές και παράταση στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού
14:53
Μηδενική συμμετοχή σε υποστηρικτικά φάρμακα για καρκινοπαθείς
07:00
Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος από το ΙΣΝ εξασφαλίζει έλεγχο νεογνών σε πανελλαδικό επίπεδο
20:47
«Αδειάζουν» τα νοσοκομεία από γιατρούς μέχρι το τέλος του έτους
15:13
Πάνω από 75 παιδιά εγκαταλελειμμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία Παίδων
15:09
ΕΟΠΥΥ: Διμερής συμφωνία για τις αποζημιώσεις των παροχών σε είδος
15:03
Ανησυχία του ΠΙΣ για τις απολύσεις ιατρών
14:47
Αναδιπλώνεται το υπ. Υγείας για την υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό
07:31
Αποδεκατίζεται από γιατρούς η ΠΦΥ – Μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι
22:58
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί
15:23
Στον «αέρα» η ΠΦΥ- Μόλις 1.200 οικογενειακοί γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους
11:00
ΕΙΝΑΠ: Χωρίς στεφανιογράφο το Αττικό και ο Ευαγγελισμός εδώ και 15 ημέρες
bika
bika