bika
bika
Weekinews
Ξανθός: Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία είναι ασφαλείς, υπάρχει επάρκεια αίματος
Ξανθός: Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία είναι ασφαλείς, υπάρχει επάρκεια αίματος
Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την επάρκεια του αίματος, την πρόσβαση στα φάρμακα, στα υλικά  και στις διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένες μονάδες μεσογειακής αναιμίας τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
 
«Σε αυτά τα τρία πεδία, η πολιτεία οφείλει, ακόμα και σε αυτή την περίοδο δημοσιονομικού περιορισμού, να κάνει μετρήσιμες βελτιωτικές κινήσεις», τόνισε ο κ. Ξανθός και ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση όπως η δυνατότητα που δόθηκε στους επικουρικούς γιατρούς να υπηρετούν για 3 χρόνια στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, η  προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για την ενίσχυση των μονάδων αυτών, η λήψη μέτρων για την κεντρική διαχείριση του αίματος αλλά και η ίδρυση ειδικού καρδιολογικού ιατρείου στο ΑΧΕΠΑ και ειδικού ηπατολογικού ιατρείου στο Ιπποκράτειο Αθήνας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
 
Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο τη  διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, που είχε ως αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν οι ασθενείς με πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.  
 
Ο Υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας ότι ο νόμος για την κάλυψη των ανασφάλιστων «εδραίωσε την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα που η Πολιτεία πρέπει να το παρέχει με ισότιμο τρόπο σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την εργασία τους, την ασφάλιση και το εισόδημά τους και τόνισε ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αξιόπιστο, λειτουργικό που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και που θα μπορέσει να αναβαθμιστεί περισσότερο όταν η χώρα βγει από την «επιτροπεία»».
 
 
Ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την παρουσία του στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας,  , συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε οικόπεδα στην περιοχή του δήμου Θέρμης στο πλαίσιο εξεύρεσης κατάλληλου ακινήτου για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
 
Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Σ. Πλωμαρίτη, τη διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, και τον αναπληρωτή καθηγητής χειρουργικής και Δ/ντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, Ιωάννη  Φούζα  με αντικείμενο τη στήριξη και ανάπτυξη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ηπατος και Νεφρού.
 
Τα ζητήματα τα οποία, όπως μεταφέρθηκαν στον Υπουργό, χρήζουν άμεσης  αντιμετώπισης είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ με ειδική πρόβλεψη για τη νοσηλεία μεταμοσχευθέντων, αλλά και η πρόσληψη εξειδικευμένων χειρουργών, μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων δύο γιατρών.   

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ από τους οποίους ζήτησε αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ αλλά και για την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
GSK
bika
Demo
bika
bika
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18:00
Τσίπρας: Μεγαλόπνοο έργο οι ΤΟΜΥ αντίστοιχο της ίδρυσης του ΕΣΥ
10:00
ΟΕΝΓΕ: Προς λύση το θέμα των απλήρωτων επικουρικών γιατρών
14:47
Σισμανόγλειο-Φλέμιγκ-Παίδων Πεντέλης: Ψήφισμα εργαζομένων και φορέων ενάντια στη συγχώνευση
07:00
ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για κρούσματα σαλμονέλας σε βρέφη
21:44
Ξανθος: Το προσφυγικό βρίσκεται πλέον σε νέα φάση- Χρειάζεται διϋπουργική συνεργασία
13:21
Παναττική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη
13:03
Αποσύρονται βρεφικά γάλατα της Lactalis λόγω σαλμονέλας
21:05
ΕΕΜ: Υπάρχουν μαστογράφοι που δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές – Απαραίτητος ο έλεγχος της ποιότητας σε όλα τα εργαστήρια
20:31
Ξανθός: Ενδυνάμωση συνεργασιών των χωρών της ΕΕ για βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα
17:24
Ξανθός: Πολιτικό και όχι επιχειρηματικό ζήτημα η πρόσβαση στα φάρμακα
16:28
ΕΛΛΟΚ: Η Επιτροπή ΗΤΑ είναι ελεγχόμενη και μειωμένου κύρους - Απογοητευμένοι οι ασθενείς
14:08
Ξανθός: Εγγυημένη η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών το 2018-Προανήγγειλε προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων
22:59
Πολύμηνες οι αναμονές στο ΕΣΥ για τους οδοντιατρικούς ασθενείς με HIV - Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού
21:07
ΚΕΕΛΠΝΟ :Προκήρυξη 42 θέσεων εργασίας για την επιπλέον στελέχωση του προγράμματος PHILOS
19:09
Δέσμευση του ΣΕΙΒ στη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική και βιώσιμη ανάπτυξη
bika
bika