bika
bika
Weekinews
Μόλις 583 γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για τη στελέχωση 1.200 θέσεων στις ΤΟΜΥ
Μόλις 583 γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για τη στελέχωση 1.200 θέσεων στις ΤΟΜΥ
 
Με δυσκολίες  θα ξεκινήσει τη  λειτουργεία της, η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αφού οι αιτήσεις συμμετοχής των γιατρών για την στελέχωση των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)  έφτασαν μόλις τις 583  όταν χρειάζονται 1.200 γιατροί  για την στελέχωση των ΤΟΜΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων γιατρών και λοιπού προσωπικού για τις 2.868 θέσεις στις ΤΟΜΥ που αναρτήθηκαν την Παρασκευή από το Υπουργείο Υγείας υπέβαλαν αίτηση, 206 γενικοί ιατροί, 158 παθολόγοι και 219 παιδίατροι.

Παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση της δηλώνει ικανοποιημένη από την συμμετοχή των γιατρών στην προκήρυξη.
 
«Παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιάτρων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη  όμως παραδέχεται  ότι υπήρχε δυσκολία να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις των γιατρών, αλλά το περιορίζει  στην περιφέρεια και τα νησιά που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα το όποιο έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain.

«Στους λοιπούς κλάδους παρουσιάστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αιτήσεων. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται εντός του ερχόμενου διμήνου να τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές» αναφέρει το Υπουργείο.

Συνολικά όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας για την Προκήρυξη-Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 2.868 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο πλαίσιο του  συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)») υποβλήθηκαν 22.678 μοναδιαίες αιτήσεις, ως εξής:
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-ΚΛΑΔΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 206
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 219
ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 158
ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 514
ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ 757
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 9427
ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 477
ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 2605
ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ 1635
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 850
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 3580
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ 2250
 
Το επόμενο στάδιο όπως εξηγεί το Υπουργείο είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, από όπου και θα καταρτιστούν οι Προσωρινοί Πίνακες Προσληπτέων. Επί των Προσωρινών Πινάκων Προσληπτέων οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα ένστασης.

Επίσης τονίζει ότι η όλη διαδικασία της προκήρυξης, καθώς επίσης και τα κριτήρια μοριοδότησης ελέγχθηκαν διεξοδικά από το ΑΣΕΠ, το οποίο ενέκρινε την προκήρυξη.
 
Γιατροί: Παταγώδη αποτυχία για το Υπουργείο Υγείας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας(ΙΣΑ) κάνει λόγω  για   παταγώδη αποτυχία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας που επιχείρησε να θεσπίσει η κυβέρνηση.
 
 «Ο ιατρικός κόσμος όπως ήταν αναμενόμενο γύρισε την πλάτη  του, στο συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία» τονίζει ο ΙΣΑ.
 
 «Δυστυχώς  για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες  γιατρούς αλλά διαφήμιζε  ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη! Όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ» υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών(ΙΣΠ)επιβεβαιώνει τη χαμηλή συμμετοχή των γιατρών. Όπως αναφέρει, για την προκήρυξη 40 ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ζήτησαν βεβαίωση συνολικά 16 ιατροί (40%), ήτοι 10 γενικοί ιατροί και 6 παθολόγοι, εγείροντας προβληματισμούς για το εάν θα λειτουργήσουν όλες οι μονάδες και εάν ναι, με ποιο ωράριο λειτουργίας.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
GSK
bika
Demo
bika
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13:42
Επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
07:15
Σφοδρές οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του ΕΚΑΠΤΥ
15:17
Νέο Ρευματολογικό Κέντρο στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»
12:48
Προσφυγή ΙΣΑ στον Εισαγγελέα για τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή
07:30
Στην αναμονή … δύο κωφά παιδιά που χρειάζονται κοχλιακό εμφύτευμα –«Κωφεύει» το Υπουργείο Υγείας
07:00
Ξανθός: Αναγκαίο στο ΕΣΥ ένα σύστημα ανίχνευσης και ανάλυσης του ιατρικού λάθους
14:02
ΕΚΑΒ: Δημιουργία βάσης πλωτών διακομιδών στη Νάξο
12:37
Σε έξαρση φέτος η γρίπη εκτιμούν οι επιστήμονες -Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, το καλύτερο μέσο προστασίας
11:50
Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν Μονάδες του ΟΚΑΝΑ
14:36
Αντίθετοι οι νοσηλευτές στο νέο σύστημα εφημερίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων
10:54
«Ξεκλείδωσε» η συνταγογράφηση – Παράταση ΕΟΠΥΥ για την εγγραφή των γιατρών στο μητρώο του
07:30
Απειλείται με κλείσιμο η Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας-Μένει χωρίς ογκολόγο
07:00
Στα 250 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς
20:38
Από έρπητα ζωστήρα κινδυνεύουν όσοι έχουν περάσει ανεμευλογιά –Υπάρχει όμως εμβόλιο που προλαμβάνει τον ιό
19:20
Η θρόμβωση σκοτώνει 1 στους 4 ανθρώπους-Μπορεί όμως να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί
bika
bika