bika
bika
Weekinews
Ξανθός: Η οικονομική κρίση εμπόδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που πρέπει να υπερβούμε για την επανεκκίνηση της
Ξανθός: Η οικονομική κρίση εμπόδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που πρέπει να υπερβούμε  για την επανεκκίνηση της
Να υπερβεί τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην εφαρμογή της  ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας  και  να γίνει η επανεκκίνηση της με όρους δημόσιας και ανθρωποκεντρικής φροντίδας, είναι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας τόνισε αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ομιλία του για την Ψυχική Υγεία στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης στη Βουδαπέστη, όπου ανέπτυξε και τους άξονες του πολιτικού σχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.  
 
«Στην Ελλάδα, η συζήτηση  για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την σταθερή υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο , άνοια ή νοητική υστέρηση,  προσκρούει  διαρκώς τα τελευταία χρόνια στις σοβαρές δυσκολίες λόγω της  κρίσης  και των  μέτρων λιτότητας . Η κρίση ως εκλυτικός παράγοντας για την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών, αλλά και ως  καθοριστικός παράγοντας αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει ήδη περιγράφει και τεκμηριωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
 
Παράλληλα επισήμανε  τα  προβλήματα  που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία των πολίτων   καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών ,  ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά.  Οι ψυχικές αυτές διαταραχές όπως είπε συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία ,η κοινωνική προστασία , η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές, πέραν των σημαντικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών, αποτελούν και ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους  ίδιους  ,  την οικογένειά τους  και το Σύστημα Υγείας.
 
«Ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης , φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας , ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο , με την υλοποίηση  πολιτικών στη βάση της στρατηγικής «Υγεία 2020» του ΠΟΥ καθώς και της «ατζέντας 2030» του ΟΗΕ , αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα» τόνισε.
 
Επίσης ανέφερε ότι «βασικός στόχος  είναι η αναθέρμανση του οράματος της Κοινοτικής και  Κοινωνικής Ψυχιατρικής , η εγκατάλειψη της Ασυλικής-Ιδρυματικής Ψυχιατρικής  και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχονται στην κοινότητα,  με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του ρόλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων» .
 
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, υλοποιείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία  και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες με προτεραιότητα:
 
  1. Τη διοικητική μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας με έμφαση στην αποκέντρωση, τη δημοκρατική λειτουργία , τη δημόσια λογοδοσία και τον  κοινωνικό έλεγχο , τη συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα όργανα διοίκησης και το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ιδιαίτερων αναγκών των ψυχικά πασχόντων.
  2. Τη στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού  των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας , με ψυχίατρους, παιδοψυχιάτρους και νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Την αλλαγή της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας , στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων , της ασφάλειας και  της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων.
  4. Τη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών για την ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και την ολιστική αντιμετώπιση όλων των πασχόντων που διαβιούν σε ασυλικά περιβάλλοντα .
  5. Την ενίσχυση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών( ΚΟΙΣΠΕ)  που απασχολούν ψυχικά ασθενείς,  προκειμένου να αναπτύξουν  νέες επιχειρηματικές δράσεις με στόχο , πέραν του  θεραπευτικού  οφέλους ,  την αυτονομία και την κοινωνική επανένταξη τους .
  6. Την ανάπτυξη  νέων δημόσιων δομών κοινοτικής και πρωτοβάθμιας  φροντίδας ψυχικής υγείας , αλλά και τη δικτύωση τους με τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) , τις δομές  αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και τις κοινωνικές υπηρεσίες , με στόχο την παροχή καθολικής , ισότιμης, δωρεάν ,  έγκαιρης και , κυρίως,  συντονισμένης  και αποτελεσματικής  φροντίδας  .    
 
«Στόχος μας είναι , υπερβαίνοντας σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας, να επανεκκινήσουμε με όρους δημόσιας και ανθρωποκεντρικής φροντίδας την  ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που αποτελεί ένα πρόταγμα προσωπικής ελευθερίας , ανθρώπινης αξιοπρέπειας  και κοινωνικής αλληλεγγύης» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
GSK
bika
Demo
bika
bika
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:01
Συνέδριο στη Μελβούρνη για τον τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα
13:29
Ξανθός: Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία είναι ασφαλείς, υπάρχει επάρκεια αίματος
07:00
Έρπης ζωστήρα : Ο εμβολιασμός σας προστατεύει από μια επώδυνη νόσο
19:28
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στέλνει κλιμάκιο και φάρμακα στις πληγείσες περιοχές
18:54
Υπ. Υγείας : Λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής
12:47
Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μάνδρα – Ανησυχία για τη δημόσια υγεία μετά τις πλημμύρες
18:41
Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τους Έλληνες
18:02
Στα κέντρα υποδοχής Χίου και Μυτιλήνης η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ
10:34
Ξανθός : Προκήρυξη για προσλήψεις 400-450 γιατρών στην ΠΦΥ έως τις αρχές του 2018
09:38
Ένταση και αλληλοκαταγγελίες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία
07:00
Περίπου 60.0000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ αλλά οι μισοί δεν το γνωρίζουν
20:05
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ο ρόλος και το δικαίωμα της γυναίκας στη θεραπεία
12:00
Καρκίνος παγκρέατος: Αναγκαία η δημιουργία στην Ελλάδα εξειδικευμένων κέντρων διάγνωσης και θεραπείας της νόσου
18:43
Δεν βγαίνει το φάρμακο της Roche από τη Θετική Λίστα –Απέρριψε το αίτημα ο Ξανθός
13:51
Απέσυρε ο Ξανθός τη διάταξη για την ενοποίηση της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων με του ΕΟΠΥΥ
bika
bika