bika
bika
Weekinews
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση ζητούν οι γιατροί
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση ζητούν οι γιατροί
Τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών έχει προκαλέσει η εγκύκλιος που  εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ και τους ζητάει να συμμορφωθούν και να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει μόνο της δραστικής ουσίας και όχι χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να ζητάει την απόσυρση της αλλιώς θα κινηθεί ακόμα και δικαστικά.
 
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται   πως σύμφωνα με τον νόμο 4052/12, οι γιατροί συνταγογραφούν κάνοντας αποκλειστική χρήση της χημικής ονομασίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων. Από την 1η Ιουνίου 2012, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι υποχρεωτική και καθολική. Επίσης  τονίζετε  ότι απαγορεύεται η αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο «σχόλια» ή «Οδηγία». Οι μόνες περιπτωσεις που εξαιρούνται προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά διεθνή δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας. Οι αποκλίσεις όμως αυτές  δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους.
 
«Η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις» προειδοποιεί στην εγκύκλιο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.
 
Να αποσυρθεί η «απαράδεκτη»  εγκύκλιος ζητούν οι γιατροί
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τον καλεί να αποσύρει την «απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο» όπως την χαρακτηρίζει και να ξεκινήσουν οι δύο πλευρές διάλογο για το θέμα το οποίο είναι πράγματι σοβαρό  και να τεθούν από κοινού οι όροι που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα , με το μικρότερο κόστος.
 
«Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας» αναφέρει ο ΠΙΣ στην επιστολή.
 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει στην επιστολή ότι «με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία  και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα».
 
Ο ΠΙΣ ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται την εγκύκλιο  , θεωρώντας ότι «η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων».
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:57
Μ. Παπαταξιάρχης : Δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ
16:55
«Πρεμιέρα» της διυπουργικής για τον εθνικό σχεδιασμό εκπαίδευσης επαγγελματιών Υγείας
19:51
ΠΟΕΔΗΝ: Ληγμένα υλικά στο Σισμανόγλειο –Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου
18:39
Δωρεάν ανώνυμη εξέταση HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης
22:08
Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
10:30
Ξανθός: Ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής όταν επιλέγεται γενόσημο
07:00
Σοβαρά προβλήματα στα διαχείριση ιατροδικαστικών περιστατικών στη Λακωνία
07:00
ΚΕΕΛΠΝΟ : Εκδήλωση για Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα
17:40
Αντίθετος ο ΠΣΦ στην δημιουργία νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών
15:39
Τέρμα τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς λόγω έλλειψης νοσηλευτών
13:45
Εγκαινιάστηκαν δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Καμίνια και Περιστέρι
15:10
Εργαζόμενοι «Αττικόν» :Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη για τα ράντζα
14:29
Νέα Εξωτερικά Γυναικολογικά Ιατρεία στο «Αλεξάνδρα»
14:16
Αναβαθμίζονται τρία Δημοτικά Ιατρεία σε πολυδύναμα στην Αθήνα
16:38
Στο έλεος των ελλείψεων προσωπικού το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»
bika
bika