bika
bika
Weekinews
Αντίθετοι στη χρήση POS δηλώνουν οι γιατροί διότι κινδυνεύει το ιατρικό απόρρητο
Αντίθετοι στη χρήση POS δηλώνουν οι γιατροί διότι κινδυνεύει το ιατρικό απόρρητο
Κατά της τοποθέτησης μηχανημάτων POS στα ιατρεία τάσσονται και οι γιατροί  μετά τους δικηγόρους καθώς, όπως υποστηρίζει σε επιστολή προς τους ιατρικούς συλλόγους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ) οι γιατροί δεν διαθέτουν ούτε «κατάστημα», ούτε «ταμείο», αλλά «ιατρείο» ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001.
 
Όπως ενημερώνει ο ΠΙΣ έκανε  ένσταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα(ΑΠΔΠΧ), διότι θεωρεί   ότι η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2017 παρανόμως υπάγει τους γιατρούς στο πεδίο εφαρμογής της, παρότι οι ιατροί εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης.

Να σημειωθεί ότι, προσφάτως η ΑΠΔΠΧ απεφάνθη ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να τοποθετήσουν POS δεχόμενη τον ισχυρισμό τους περί του απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.
 
Ο ΠΙΣ τονίζει βέβαια ότι είναι κατά της φοροδιαφυγής, αλλά είναι και υπέρ της προστασίας του λειτουργήματος της ιατρικής δραστηριότητος.
 
«Κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ο ιατρός έχει σχέση με τον ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν.3418/2015), επομένως ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο ιατρός δεν είναι «προμηθευτής» υπό την έννοια που παρέχεται στην Νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών. Οι ιατροί δεν διαθέτουν ούτε «κατάστημα», ούτε «ταμείο», αλλά «ιατρείο» ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001»επισημάινει στην επιστολή.
 
Παράλληλα το κατά τον Σύλλογο το ιατρικό απόρρητο πρέπει να προστατεύεται, «καθόσον απορρέει όχι μόνο από τις Ιπποκρατικές αρχές, αλλά και από την ιατρική ηθική και δεοντολογία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού-ασθενή και απορρέει από το Σύνταγμα (9 εδάφιο 1, ΕΣΔΑ 8), που προστατεύουν τα έννομα αγαθά της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και της ιδιωτικής σφαίρας απορρήτου του ατόμου».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ στη σχέση γιατρού και ασθενούς, ακόμα και η επιλογή του ειδικευμένου γιατρού και η επίσκεψη σε αυτόν, είναι ικανά να προσδιορίσουν όχι ακριβώς τη φύση της ασθένειας, αλλά ποιο σύστημα του ασθενούς αφορά, π.χ. επίσκεψη σε ιατρό καρδιολόγο, Ωρλ, Ψυχίατρο, Παθολόγο-Ογκολόγο, κ.λπ. «Επομένως και μόνη η χρέωση δια μέσου POS, είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο» υποστηρίζει.
 
Ενώ προσθέτει ότι μόνο για την άσκηση δημόσιου φορολογικού ελέγχου, επιτρέπεται η επεξεργασία, σε ότι αφορά τις δημόσιες αρχές, των εν λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
 
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν  ο ΠΙΣ ζήτησε να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εφαρμογής πληρωμών μέσω POS στα ιατρεία.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική Υγείας
 
bika
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
Janssen
bika
Demo
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:52
ΕΙΝΑΠ: Ξεπερνά το 55% η μείωση εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών
00:39
ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα κρατικίστικο και ακριβό μοντέλο ΠΦΥ
19:00
ΕΙΝΑΠ: «Κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ
14:18
ΕΙΕ : Μόνο 2 μόνιμοι ιατροδικαστές και 11 συμβασιούχοι-επικουρικοί στο ΕΣΥ
13:21
Στην εξεταστική για την Υγεία τα προβλήματα της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου
12:41
ΙΣΑ: Ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
20:03
Πολάκης: Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις των ΑμΕΑ από τον ΕΟΠΥΥ
18:05
Ξανθός: Προωθείται η αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις εξαρτήσεις
12:00
Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
14:49
Οι δεσμεύσεις του Μπερσίμη στους διαβητικούς- Σε εγρήγορση για την υλοποίησή τους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
13:51
ΠΣΦ: Αντιδράσεις για την ενδεχόμενη ενοποίηση ή αλλαγή ονομασίας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
13:33
ΠΟΕΔΗΝ: Ψυχορραγεί το νοσοκομείο Χίου
20:43
ΚΕΕΛΠΝΟ: Στην Αργολίδα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
19:54
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εσπευσμένη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ την Πέμπτη μετά τις πιέσεις των διαβητικών
17:17
Κατεβαίνουν στο δρόμο οι διαβητικοί –Ζητούν άμεση λύση από τον ΕΟΠΥΥ στα προβλήματα με τα αναλώσιμα
bika
bika