bika
bika
Weekinews
Μελέτη HELIAD: «Ασπίδα» κατά της άνοιας η μεσογειακή διατροφή
 Μελέτη HELIAD: «Ασπίδα» κατά της άνοιας η μεσογειακή διατροφή
H υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό.
 
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη  η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη.
 
Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD παρουσίασε ο Αν. καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Νίκος Σκαρμέας κατά  τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών.
 
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο.
 
O κ. Σκαρμέας αναφέρθηκε και στη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), σύμφωνα με την οποία  η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.
 
«Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά  παρουσίασε το έργο και τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας.
 
Αναφερόμενη στις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των φροντιστών ανοϊκών ασθενών, η κ. Σακκά  παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Aθηνών με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των φροντιστών ατόμων με άνοια.
 
Όπως διαπιστώθηκε, οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.
 
Ο  δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης μίλησε για την προσωπική του εμπειρία ως φροντιστής ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ και για τη στήριξη που έχει λάβει από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
 
 
 
 
 
 
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
bika
bika
bika
Genesis Pharma
bika
bika
bika
bika
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13:51
Καρκίνος του προστάτη: Οι άνδρες πεθαίνουν από φόβο και… ντροπή
16:12
Ποια η σημασία της δημιουργίας ανθρώπινων ωαρίων στο εργαστήριο
20:16
PRAC: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση βαλπροϊκού κατά την εγκυμοσύνη
19:09
Μοναξιά: 11 βήματα για να την καταπολεμήσετε
16:35
HPV: Ο ρόλος του ιού στην ανάπτυξη καρκίνων κεφαλής και τραχήλου
18:55
Ανοσο-γκολογία: Μια καινοτόμος προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου
20:43
«Επιδημία» ο ιός HPV-Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός
19:12
Νέα σημαντικά δεδομένα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
20:53
Τα βλαστοκύτταρα το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της γήρανσης
14:14
ΕΔΑΕ: 9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα
19:13
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
13:55
Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
20:23
Ένας στους τρεις άνω των 65 πέφτει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο
20:25
Ο παγωμένος ώμος μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη διαβήτη
07:05
HPV και κονδυλώματα: Ο «ιός των σχέσεων» μεταδίδεται και με μη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή
bika
bika